DOBOJ: U Ekonomskoj školi predstavljeno novo zanimanje – poslovno-informatički tehničar

Od nove školske 2019/2020. godine Ekonomska škola u Doboju će imati novi smjer – poslovno-informatički tehničar. Inicijativu za uvođenjem ovog smjera pokrenula je Ekonomska škola i jedina će biti u Srpskoj koja će imati jedno odjeljenje od 24 učenika ovog zanimanja.

Na osnovu podataka Privredne komore Srpske, Zavoda za zapošljavanje i potreba poslodavaca odlučili su se u ovoj školi, da traže uvođenje ovog smjera, a odobrenje su dobili od resornog ministarstva.

-To je u stvari primjena informacionih tehnologija u oblasti ekonomije. Mi očekujemo da će đak nakon provedenih četiri godine u našoj školi biti osnažen da razvije vještine i znanja potrebna za rad u ovoj oblasti, što tržište rada itekako traži – izjavila je Tijana Vasiljević-Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj.

Poslovno-informatički tehničar jedino je novo zanimanje koje će biti uvedeno u novoj školskoj godini u srednjim školama u Srpskoj. Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je krenulo u izradu standarda zanimanja, koja će obuhvatiti i ovo novo.

-To znači definisati opise poslova koji su osnov za izradu nastavnih planova i programa, u skladu sa dogovorom sa našim poslodavcima. Mi ćemo u saradnji sa društvenim partnerima pokušati da učinimo sve, da djeca koja završe zanimanja za koja se školuju u Republici Srpskoj, budu odmah spremna za rad u preduzeću ili za nastavak školovanja – rekla je Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske

Dobojski privrednici iskazali su potrebu za radnicima iz oblasti tekstilne industrije i građevinarstva.

-Dobojski privrednici su zainteresovani posebno za zanatska zanimanja koja su deficitirana, kao što su zidari, tesari i armirači. Njihovi osnovni zahtjevi su bili da se ta zanimanja uvrste u sistem obrazovanja. Mi ćemo onda u skladu sa tim njihovim potrebama, predložiti ministarstvu da to razmotri i uvrsti – izjavio je Tihomir Gligorić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvenu djelatnost Grada Doboja.

Samo još nekoliko mjesta ostalo je slobodno za upis na novo zanimanje poslovno-informatički tehničar. kako su rekli iz Ekonomske škole Doboj budući srednjoškolci pokazali su najveće interesovanje za smjerove – poslovno-pravni i ekonomski tehničar.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Komentariši