Predstavnici sindikata u oblasti obrazovanja, kulture i pravosudnih institucija u Republici Srpskoj ocijenili su da bi trebalo povećati plate radnika u ovim oblastima s obzirom na obim poslova koje obavljaju i više vrednovati njihovo znanje i rad. Priznaju da su u rješavanju problema zaposlenih u saradnji sa institucijama Srpske napravljeni pomaci, ali ne i trajna rješenja problema.

Štrajk radnika u pravosudnim institucijama dao je određene rezultate i zato je Vlada Srpske donijela Prijedlog izmjena Zakona o platama, stav je Sindikata. Međutim, kažu, ovim je riješen samo dio zahtjeva koje su radnici tražili.

– Konstantno pitanje i dio je naših zahtjeva u Sindikatu pravosuđa jeste pitanje toplog obroka, regresa i naknade po osnovu staža, jer smo tražili da se prekine diskriminacija zapsolenih u pravosudnim institucijama u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija – istakao je predsjednik Sindikata pravosuđa Republiek Srpske Siniša Petrović.

Da su plate rasle u predhodnom periodu, ali minimalno u odnosu na rast cijena smatraju u sindikatu obrazovanju. Tvrde, plate radnika sa visokom stručnom spremom još uvijek nisu ujednačene sa zaposlenim u javnoj upravi.

– Od prošle godine imamo potpisan sporazum o dinamici usklađivanja tih platnih koeficijenata i prema riječima resornih minsitara odnosno Vlade Republike Srpske u naredne dvije godine taj posao mora biti završen – predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatović.

Podsjećaju – Savez sindikata Republike Srpske pokrenuo je inicijativu o promijeni sistema plata, jer smatraju da sadašnja zakonska rješenja nisu dobra. Savez sindikata će i ove godine, prvi maj, praznik rada, obilježiti tradicionalno u Parku Mladen Stojanović u Banjaluci, što će ujedno biti i prilika da se ukaže na probleme sa kojima se susreću radnici.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKabinet: Očuvanje dobrih odnosa sa Rusijom je izbor Srpske, a ne uticaj ili pritisak
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano i toplije