High Tech

Najava pucanja gume u vožnji: Neki simptomi ukazuju na opasnost

Prenizak pritisak vazduha u gumama obično je najava problema. Stoga ga je najbolje provjeravati svake dvije sedmice, preporučuje Njemački autoklub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla, takođe mogu oštetiti gumu i postepeno je izduvati. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba mijenjati nakon najviše osam godina.

Kako možete primijetiti oštećenje gume? Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 odsto. Tada vožnja više nije sigurna. Prije velikog praska obično postoje neki znakovi, koji najavljuju pucanje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno mijenja ponašanje u vožnji: auto vuče lijevo ili desno, pri upravljanju reaguje spužvasto i ljulja se, piše HAK.

Ako primijetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbjegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite automobil što je nježnije moguće, na mjestu gdje je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može uzrokovati proklizavanje stražnjeg dijela.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close