Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme se donosi u cilju unapređenja i razvoja oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

Oblast proizvodnje naoružanja i vojne opreme do sada nije bila normativno uređena u Republici Srpskoj, te se ovim zakonom prvi put uspostavlja sveobuhvatni i kvalitetni pravni okvir u ovoj oblasti i proizvodnja naoružanja i vojne opreme uređuje kao djelatnost od strateškog interesa.

Imajući u vidu da se radi o specifičnoj vrsti proizvodnje, Zakonom se propisuju uslovi za pribavljanja saglasnosti za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, prava i obaveze proizvođača, mjere bezbjednosti i zaštite u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nadzor nad privrednim društvima koja posluju u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas i Informaciju o potrebi organizacije foruma između privrednika Republike Srpske i Republike Turske.

Vlada je zadužila Ministarstvo privrede i preduzetništva i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i partnerom iz Istanbula, preduzmu aktivnosti s ciljem organizovanja ovog privrednog foruma.

Vlada je usvojila i Strategiju razvoja kulture Republike Srpske za period 2023. do 2030. godine.

Ova strategija je razvojni dokument, kojim Ministarstvo prosvjete i kulture, na osnovu prethodno izvršene analize stanja, određuje strateške pravce kulturnog razvoja Republike Srpske, definiše kulturnu politiku, prepoznaje ključne nosioce kulturnog razvoja i planira načine za njegovo unapređenje i podsticanje.

Primat se stavlja na jačanje svijesti o značaju i važnosti kulturnog identiteta, te samim tim prioritet ima podizanje opšteg vrednovanja kulture i umjetnosti, kao ključnih faktora u stvaranju, održavanju i promociji tog kulturnog identiteta.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o realizovanom planu upisa u srednje škole u 2023/2024. školskoj godini, prema kojem ukupan broj upisanih učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2023/2024. godinu iznosi 9.614 učenika, od čega 9.432 učenika u javnim školama i 182 učenika u privatnim školama. Broj učenika upisanih u prve razrede je veći za 311 učenika u odnosu na prošlu školsku godinu.

Vlada Republike Srpske razmatrala je i usvojila Informaciju o projektu “EU podrška zakonodavstvu o državnoj pomoći u BiH IPA 2021”. Ukupna vrijednost projekta je dva miliona evra, a finansiraće se iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na Plan utroška sredstava za period od 1. januara do 30. novembra 2023. godine, u ukupnom iznosu od 193.490 KM – Tekući grantovi sportskim organizacijama.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Postoji samo maligni američki uticaj (VIDEO)
Naredni članakDodik: Srpska stabilna, lažne priče o lošem finansijskom stanju (VIDEO)