Druga ozrenska laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske imala je strateški značaj u odbrani Ozrena jer je razdvajala zenički i tuzlanski korpus tzv. Armije BiH i istovremeno se suprostavljala neprijatelju iz Odreda “El mudžahedin”, istakuto je danas na obilježavanju dana ove brigade u Petrovu.

Iz ove brigade za odbranu Ozrena i Republike Srpske je 421 borac dao život, a i danas se 12 vodi kao nestalo.

Nekadašnji komandant Druge ozrenske lake pešadijske brigade Milutin Mišić istakao je da je ratni put bio veoma težak s obzirom na širinu fronta od 142 kilometara koja se protezala od Žepča do Petrova, te Žepča, Zavidovića, preko Kotline do Maglaja.

On je napomenuo da se ova jedinica nalazila između Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, što samo po sebi govori o strateškom položaju koji je držan i značaju po konačne rezultate u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Član Organizacionog odbora Dušan Nikić, nekadašnji komandant Petog bataljona Druge ozrenske lake pešadijske brigade, kaže da ovaj skup i 32 godine kasnije budi velike emocije u sjećanju na nekadašnje saborce koji su stradali za stvaranje Republike Srpske.

Nikić je podsjetio da je Druga ozrenska laka pešadijska brigada imala 3.870 boraca i da je oko 1.400 njih bilo ranjeno.

Nekadašnji pripadnik ove brigade Dragan Jokić kaže da je sretan što je danas ponovo u prilici da vidi nekadašnje saborce sa kojima je dijelio ono najbolje, boreći se za svoj narod.

“Do zadnjeg dana smo se branili, i onda smo morali da napustimo naša ognjišta”, izjavio je Jokić.

Nekadašnji komandant prnjavorske brigade Vlado Živković ukazao je na nemjerljiv značaj Druge ozrenske lake pešadijske brigade, koja je zajedno sa prvom, trećom i četvrtom, uspjela da odolijeva u odbrani Ozrena ali i Republike Srpske.

On je podsjetio da su u odbrani Ozrena život dala 142 borca prnjavorske brigade, jer su znali da bi padom Ozrena bio ugrožen Doboj, koridor, a time i Prnjavor.

Druga ozrenska laka pješadijska brigada formirana je 23. maja 1992. godine i bila je pješadijska jedinica Vojske Republike Srpske /VRS/, u sastavu Prvog krajiškog korpusa. Na dan formiranja imala je 3.720 pripadnika.

Iz brigade je 1. novembra 1993. godine izdvojen dio jedinica i od njih je formirana Četvrta ozrenska laka pješadijska brigada VRS.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Đurđević Stamenkovski: Republika Srpska je lekcija iz rodoljublja i patriotizma
Naredni članakDOBOJ: Bukejlović i Jošić na otvaranju Sokolskih igara u Osječanima (FOTO)