Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi manipulator koji, kako kaže, stalno laže i petlja, pa tako i kada govori o navodnom ruskom malignom uticaju u BiH.

Dodik je rekao da jedini maligni uticaj u BiH imaju predstavnici SAD koji stalno pričaju protiv Republike Srpske.

– Oni su poštenjačine, pucaju od poštenja, nikakav maligni uticaj, nikad nisu bacili bombe ni na jedan narod u istoriji. Ništa nisu uradili, nikog nisu ubili, kad se pojave pred njih odmah treba leći i zahvaliti im što postoje – istakao je Dodik.

On je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin poštuje Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH i unutrašnje uređenje zasnovano na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je potvrdio i prilikom njihovog posljednjeg sastanka u Rusiji.

– To je ono što Marfiju fali, on je taj koji nikada ne govori o dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nego govori o nekom građanskom uređenju. To je jedna podvala koja lijepo zvuči za Zapad, ali ne može da prođe ovdje, jer je antiustavna. Marfi ima problem da objasni svojima u Vašingtonu zašto pola neke zemlje u kojoj je on ambasador, ne razgovara s njim. Da sad dođe u Republiku Srpsku, sretne nekog i usput kaže “Dobar dan, ja sam Marfi”, on ne bi kontaktirao sa Republikom Srpskom, jer Srpsku predstavljaju njen predsjednik, Vlada i Parlament i samo ako ste u tim kontaktima možete da kažete da razgovarate s Republikom Srpskom. Za druge, pojedinačne sastanke, to ne možete reći – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je Marfijev “cilj razgradnja i uništenje Republike Srpske”.

– Ekipa oko Marfija smatra da Sarajevo treba da bude centar svega, a da Republika Srpska treba da bude prazna ljuštura – naveo je on.

Dodik je poručio da to neće proći, ističući da je Republika Srpska zaustavila prenos nadležnosti.

– Doći će vrijeme kada ćemo polako vraćati sve izgubljenje i otete nadležnosti. Proći će i ta snaga /američka/ i njihov pritisak i maligni uticaj. Ne postoji ruski pritisak ni maligni uticaj, a to što srpski narod ima istorijsku povezanost sa Rusijom je dio istorije i to bi trebalo poštovati – istakao je Dodik.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi rekao je da nema sumnje da Rusija ima “maligne aktivnosti” u BiH, na zapadnom Balkanu i globalno, te da ruski interesi, što se tiče BiH, jednostavno dovode do nevolja, problema i podjela.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra hladnije uz kišu
Naredni članakVlada utvrdila Prijedlog Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme