Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa saradnicima prisustvovali su otvaranju Sokolskih igara, u organizaciji dobojskog Srpskog sokolskog društva „Sveti Đorđe” u zaseoku Brđani u Osječanima.

Sokolske igre svečano je otvorio Marko Cvjetković iz Sokolske čete „Prota Savo Božić” iz Osječana.

Zaslužnim pojedincima koji su pomogli rad Srpskog sokolskog društva „Sveti Đorđe” i organizaciju Sokolskih igara uručene su zahvalnice.

Na ovim igrama nastupilo je devet sokolskih četa koje su odmjerile snage u viteškim disciplinama kao što su bacanje kamena s ramena, nadvlačenja klipa i konopca, borba na brvnu i dr. Takmičari su pokazali viteški pristup i fer-plej odnos tokom nadmetanja, a sudije su svaku disciplinu posebno bodovale.

U izuzetno jakoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je Sokolska četa „Stevan Botić” iz Osječanskih Čivčija, drugoplasirana je bila Sokolska četa „Sveti Sisoje” Poljice-Doboj Novi, a treće mjesto zauzela je Sokolska četa „Miodrag Mićo Mirčetić” Doboj.

Prema riječima organizatora cilj dobojskih sokolova je da kroz ovakve i slične manifestacije sačuvaju od zaborava viteške igre, te da tradiciju prenesu i na mlađe članove.

Srpsko sokolsko društvo „Sveti Đorđe” Doboj trenutno broji 12 sokolskih četa sa oko 500 članova.

Pokrovitelj Sokolskih igara bio je gradonačelnik Doboja.

Pripremio: Igor Jovanović

Foto: Ustupljene fotografije

RTV Doboj

Prethodni članakPETROVO: Druga ozrenska laka pješadijska brigada imala strateški značaj u odbrani Ozrena (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Jerinić-Stamenkovski: Položen vijenac najmlađem borcu Spomenku Gostiću (FOTO)