Univerzitet u Banjaluci obilježava 48 godina postojanja. U Kulturnom centru Banski dvor u toku je svečana akademija.

Svečanoj akademiji prisustvuju rektor Univerziteta Radoslav Gajanin, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović i direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Gajanin je istakao da svake godine napreduju, da dobijaju nove prostore, ali i kadrovski jačaju.

– Iz godine u godinu Univerzitet učestvuje u sve većem broju projektnih aktivnosti, posebno koje se finansiraju iz međunarodnih izvora – rekao je Gajanin, dodajući da raste i publicistička djelatnost, te da se unapređuju nastavni planovi i programi.

Stevandić je rekao da su univerziteti najvažnije institucije koje osniva jedna država, te poželio Univerzitetu u Banjaluci da iznjedri akademske građane sa što više znanja kojim bi sačuvali i unaprijedili Srpsku.

– Njegujući znanje, njegujemo i svoju snagu, jer samo društva koja su oslonjena na znanje mogu da se nadaju uspjehu – rekao je Stevandić.

Budimir je rekao je da je ponosan na Univerzitet koji će uvijek imati podršku resornog ministarstva.

– Za 48 godina Univerzitet u Banjaluci je bio sposoban da se afirmiše i etablira kao jedna od najvažnijih visokoškolskih institucija. Zadnjih godina Vlada Republike Srpske je uložila oko 14,9 miliona KM, čime je pokazala snažnu namjeru da podržava visoko obrazovanje – istakao je Budimir.

Gujon, koji je postao počasni doktor nauka banjalučkog Univerziteta, rekao je da mu je ovo velika privilegija i podstrek da nastavi sa širenjem istine o podvizima i stradanjima Srba.

– Istina je najbitnija i daje mi dodatni podstrek da nastavim u tom pravcu, jer Srbi zaslužuju istinu, pravdu, slobodu. Svaki Evropljanin duguje slobodu jednom malom, ali veoma hrabrom narodu na Balkanu – a to su Srbi. Istina o njima, njihovim podvizima i stradanjima treba da bude poznata svima – poručio je Gujon.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, a njegovom osnivanju prethodilo je formiranje nekoliko viših škola i fakulteta na ovom prostoru.

Prilikom osnivanja, u sastavu Univerziteta bilo je pet fakulteta – Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski, kao i tri više škole.

Medicinski fakultet osnovan je 1978. godine, a ostali fakulteti kasnije – Poljoprivredni i Šumarski 1992, Filozofski 1994, Arhitektonsko-građevinski i Prirodno-matematički 1996, Akademija umjetnosti 1999, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 2001, Filološki, Rudarski i Fakultet političkih nauka 2009. godine, te Fakultet bezbjednosnih nauka 2017. godine.

Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSvi da doprinesu sprečavanju izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori
Naredni članakOstojić: Istrajaćemo u borbi za prava Republike Srpske