Fašizam i nacizam slomljeni su na današnji dan prije 79 godina u Drugom svjetskom ratu, ali ne i poraženi, na šta upozoravaju aktuelna dešavanja u svijetu i jačanje radikalne desnice, poručeno je danas u Doboju tokom obilježavanja Dana pobjede.
Predsjednik gradskog Udruženja “Antifašisti i borci NOR-a” Novak Radojčić ukazao je na istorijske okolnosti okončanja Drugog svjetskog rata čemu su doprinijele jedinice Crvene armije i njeni saveznici koji su slomili zemlje članice sila Osovine koje je predvodila nacistička Nemačka.

“Takvim ishodom rata onemogućeno je uspostavljanje novog svjetskog poretka koji je proklamovao Adolf Hitler i njemačko rukovodstvo zajedno sa zemljama satelitima, u kojem nije bilo mjesta za čitave narode koji su trebali biti uništeni, u prvom redu slovenski – Rusi, Poljaci, Srbi, potom Jevreji i još neki”, rekao je Radojčić novinarima.

On je naveo da su upravo slovenski narodi i podnijeli najveće žrtve i gubitke, od kojih samo 27.000.000 u tadašnjem Sovjetskom Savezu, i poručio da se to ne smije zaboraviti.

“Taj nacizam je poražen, ali nikada nije do kraja pobijeđen i iskorijenjen. Danas na djelu imamo oružane sukobe u Evropi između Ukrajine i Rusije, a mimo tog ratišta svjedoci smo da u velikom broju zemalja koje su značajne na svjetskoj karti od Brazila, Argentine, NJemačke, Beneluksa, sada se očekuje i Francuska, na izborima pobjeđuju radikalne desne stranke”, istakao je Radojčić.

On je rekao da se istorijska istina mora sačuvati od revizionizma zbog čega dobojsko Udruženje “Antifašisti i borci NOR-a” podmlađuje članstvo stručnim istoričarima.

Ispred Spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja u Doboju danas su položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima povodom 79 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Vijence su položile delegacije dobojskog Udruženja “Antifašisti i borci Narodnooslobodilačkog rata /NOR/, Gradske uprave Doboj i dobojske organizacije Mladih socijaldemokrata /MSD/ i Socijalističke partije.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dejan Kovačević smatra da je neophodno obilježavati ovakve manifestacije s obzirom na to da i poslije 80 godina u svijetu postoje oblici fašizma i nacizma koji su inicirali aktuelne oružane sukobe.

Predsjednik dobojskog MSD-a Aleksa Mirčetić ukazao je na značaj obilježavanja važnih istorijskih datuma za srpski narod, koji je u borbi sa saveznicima protiv nacističke NJemačke i fašista djelovao u dva priznata pokreta – partizanskom i ravnogorskom.

“I te kako znamo da su narodi sa ovih prostora doprinijeli velikoj pobjedi saveznika u Drugom svjetskom ratu, pogotovo srpski narod koji je i dao najveću žrtvu”, istakao je Mirčetić.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Sa dobojskog područja u NOR-u je tokom Drugog svjetskog rata poginulo oko 650 boraca.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci i 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao. 

Foto. rtvdoboj.org

Izvor. SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Izložba umjetničkih fotografija Miroslava Mišića i Zorana Lazića (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Fizička aktivnost – preduslov za zdrav i dugovječan život (VIDEO)