Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiji Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je danas u Novom Gradu da će Ministarstvo nastaviti da prati sve aktivnosti u vezi sa problemom Trgovske gore, uključujući i učešće u postupcima koji će se sprovoditi u Hrvatskoj.

Vipotnik je na tematskoj sjednici Skupštine opštine Novi Grad poručio da sve institucije, nevladine organizacije, mediji i pojedinci treba da u domenu svoje nadležnosti doprinesu u sprečavanju namjera Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora skladišti radioaktivni otpad.

– Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je usvojila Rezoluciju o protivljenju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpadan na lokaciji Trgovska gora što je jaka poruka da su svi u Srpskoj jednoglasni kad je ovaj problem u pitanju – naglasio je Vipotnik.

Vipotnik je napomenuo da su na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH nedavno počela istraživanja čiji će rezultati poslužiti za argumentaciju da odbarana lokacija nije adekvatna.

On je naveo da je resorno ministarstvo u saradnji sa federalnim Ministarstvom turizma i životne sredine iniciralo da se na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH razmatra intenziviranje aktivnosti u vezi sa problematikom Trgovske gore.

Vipotnik je podsjetio da je BiH u roku dostavila primjedbe na sadržaj studije uticaja na životnu sredinu.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je u dostavljenom aktu nije dala osvrt na dostavljene primjedbe, ali je navedeno da ih treba uzeti u obzir.

On je istakao da su ove godine intenzivirani bilaterarni sastanci u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji radi dobijanja podrške protivljenju namjerama Hrvatske.

– Na tradicionalnoj konferenciji Klimatske promjene rizici i zajedničko djelovanje u Trebinju, održana je panel posvećen Trgovskoj gori – dodao je on.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDelegacija Srpske na Forumu u Kini: Srpska otvorena za ekonomsku saradnju sa Kinom
Naredni članakSvečana akademija povodom 48 godina Univerziteta u Banjaluci