Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH u sklopu operativne akcije “Divič” vrše pretrese na više lokacija na području Brčko distrikta i Bijeljine u vezi sa 11 osumnjičenih lica koja se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i krijumčarenjem robe iz Srbije u BiH i obratno, saopštila je SIPA.

Ova lica osumnjičena su da su radi ostvarenja protivpravne imovinske koristi organizovali grupu za organizovani kriminal čiji su članovi kontinuirano i u dužem vremenskom periodu provodili aktivnosti koje su se odnosile na krijumčarenje i prevoz razne robe bez porijekla preko državne granice sa područja Srbije u BiH i obratno.

Roba je krijumčarena preko Graničnog prelaza Popovi (Pavlovića most), pri čemu su izbjegavane mjere carinske kontrole na način da je davan novac kako bi carinski službenici, pripadnici Granične policije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske bez kontrole propustili vozila sa krijumčarenom robom bez validnih računa.

Na ovaj način obezbjeđivano je nesmetano krijumčarenje robe u BiH bez carinskog evidentiranja i plaćanja uvoznih dažbina iz čega proizilaze osnovi sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, davanje dara i drugih oblika koristi i primanje dara i drugih oblika koristi.

Pretresi poslovnih i stambenih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija vrše se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

SIPA je više informacija najavila nakon što budu završene planirane aktivnosti.

Foto: Screenshot/rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakŠest krivičnih prijava zbog prometa svinja bez veterinarske dokumentacije
Naredni članakKojić: Srpski ministri da aktuelizuju hapšenje Glavaša