Srpski ministri i predstavnici vlasti treba da aktuelizuju hapšenje ratnog komandanta hrvatskih snaga u Osijeku Branimira Glavaša koji je pobjegao u BiH i da rade na njegovom vraćanju u Hrvatsku, gdje je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je ocijenio da je sramno da ljudi osuđeni za zločine nad Srbima javno govore kako neće da leže u zatvoru.

– To je naša realnost i slika koju moramo ispravljati, jer dok god se ovakve stvari budu dešavale, srpske žrtve neće imati mira i neće dočekati pravdu jer i Tužilaštvo i Sud BiH, a sada vidimo i hrvatsko pravosuđe, rade po istoj mantri da zločini nad Srbima nemaju težinu, da ubice i nalogodavci “nemaju imena”, a nad glavom svakog Srbina koji je nosio uniformu je sud i robija. To je nešto što se hitno mora promijeniti – naglasio je Kojić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da svi rade po mantri odbjeglog generala takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina i SDA, odnosno Bakira Izetbegovića, koji je svoj kadar savjetovao da bježe od odsluživanja kazni za zločine nad Srbima.

– Očigledno je i Glavaš shvatio da za zločine nad Srbima niko neće odgovarati i da je najlakše pobjeći. Znamo da niko to neće tražiti i juriti. Ubijati Srbe je najjeftinije. Srpska glava je bila najjeftinija. Brine me činjenica da se to dešava u srcu Evrope, da je Hrvatska članica EU, koja je dozvolila da on izađe iz zemlje – naglasio je Kojić za Srnu.

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš, koga je nedavno zagrebački Županijski sud nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se preselio u BiH i da se nalazi u mjestu Drinovci, u opštini Grude.

Županijski sud u Zagrebu je na ponovljenom suđenju u slučajevima “selotejp” i “garaža” 27. oktobra nepravosnažno osudio Glavaša na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine. Glavašu tada nije određen istražni zatvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. godine, prema kojoj je već odslužio dio kazne.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakSIPA: Pretresi u Brčkom i Bijeljini zbog krijumčarenja robe preko granice
Naredni članakDodik: Zapad mašta o “Oluji” na sjeveru Kosova i prema Republici Srpskoj (VIDEO)