Pesticidi koji se koriste u domovima, baštama i travnjacima doprinose dramatičnom padu broja spermatozoida među muškarcima širom svijeta, pokazala je nova analiza studija koju je provela Melisa Peri, dekanica Fakulteta za javno zdravlje u Ferfaksu u Virdžiniji.

“Iako vjerovatno postoji mnogo više uzroka koji doprinose padu broja spermatozoida, naša studija pokazuje snažnu povezanost između dva uobičajena insekticida — organofosfata i N-metil karbamata — i pada koncentracije sperme. Jedno od najčešće korišćenih jedinjenja u svijetu, organofosfati su glavne komponente nervnog gasa, herbicida, pesticida i insekticida, a koriste se i za stvaranje plastike i rastvarača”, rekla je ona i naglasila da je u posljednjih 50 godina broj spermatozoidao opao za 50 odsto.

Dodaje da se ova hemijska jedinjenja koriste u kućama i zgradama, kao i za održavanje vrtova i ukrasnih travnjaka. Dostupni su u svim radnjama široke potrošnje, pa je izloženost organofosfatima relativno rasprostranjena.

I stručnjaci u drugim institutima i obrazovnim institucijama ukazuju na probleme koje određeni hemijski spojevi imaju na mušku plodnost.

Muškarci koji su bili više izloženi pesticidima, poput onih koji rade u poljoprivredi, imali su značajno manju koncentraciju sperme od muškaraca koji su bili najmanje izloženi organofosfatima i N-metil karbamatima, pokazalo je istraživanje.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakJutarnje navike najdugovječnijih ljudi svijeta
Naredni članakKako sve možete iskoristiti aluminijumsku foliju