Kako mladom, tako i odraslom čovjeku potrebni su dobro izbalansirani obroci koji mu dati potrebne hranjive materije. To je posebno važno ukoliko se djeca bave sportom.

Šta je sve potrebno djetetu?

Vitamini i minerali – na ovo mislimo konkretno na kalcijum i gvožđe kao dva važna minerala za sportiste. Kalcijum pomaže u izgradnji jakih kostiju da se odupru lomljenju. U ovo spadaju mliječni proizvodi, ali i lisnato zeleno povrće. Gvožđe pomaže u prenosu kiseonika do svih dijelova tijela kojima je potreban. Zato dijete treba da jede piletinu, tunjevinu, losos, jaja, suvo voće, žitarice.

Proteini – oni pomažu u izgradnji i popravljanju mišića, a najbolje da dijete konzumira nemasno meso, živinu, ribu, mliječne proizvode, pasulj, orašaste plodove i proizvode od soje.

Ugljeni hidrati – obezbjeđuju energiju za tijelo i važan su izvor “goriva” za mladog sportistu. Najbolje da mu ponudite tjesteninu od cijelog zrna žitarice, smeđu rižu, hljeb od cijelog zrna žitarica, ali i dosta voća i povrća.

Pritisci sa kojima se suočavaju sportisti

U sportovima koji naglašavaju težinu ili izgled, kao što su rvanje, plivanje, ples ili gimnastika, djeca mogu osjetiti pritisak da izgube težinu. Pošto sportskoj djeci treba dodatno gorivo, obično nije dobra ideja da drže dijetu, piše “Kids health”.

Kada djeca pokušavaju da prebrzo povećaju za sportove gdje je veličina važna, kao što su fudbal ili hokej, njihov učinak takođe može da trpi. Kada se osoba prejeda, hrana koju tijelo ne može odmah da iskoristi postaje salo. Kao rezultat toga, djeca koja se prejedaju mogu dobiti na težini, a ne u mišićima.

Dan igre

Djeca moraju dobro da jedu tokom dana kada imaju neku utakmicu. Sam obrok ne bi trebalo da se mnogo razlikuje od onoga što su jeli tokom treninga.

Evo nekih opštih smjernica:

Obrok tri do četiri sata prije aktivnosti treba da sadrži dosta ugljenih hidrata i dozu proteina, ali da ima malo masti. Masti je potrebno duže za varenje, što može izazvati uznemireni stomak. Ugljeni hidrati mogu uključivati tjestenine, hljeb, voće i povrće. Treba da izbjegava slatkiše i piće.

Ako djeca jedu manje od tri sata prije utakmice ili treninga, poslužite lakši obrok ili užinu koja uključuje lako svarljivu hranu koja sadrži ugljene hidrate, kao što su voće, krekeri ili hljeb.

Nakon utakmice ili događaja, stručnjaci preporučuju jesti u roku od 30 minuta poslije intenzivne aktivnosti i ponovo dva sata kasnije. Tijelo će obnavljati mišiće i popunjavati zalihe energije i tečnosti, prenosi “Ona“.

Foto: Puxnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPogledajte kako Commodore 64 PC koristi AI za kreiranje slike (VIDEO)
Naredni članakŠta je zdravo: Jedna banana ili dvije, zrele ili zelene