Republika Srpska je zasebna izborna jedinica, tako jeste i tako će i ostati, bez obzira na sve pokušaje da se ugrozi njen izborni suverenitet i presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića, savjetnika hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, to neće promijeniti, poručio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da političko Sarajevo crpi sve moguće načine da nastavi sa praksom koju implementira u nekoliko izbornih procesa, a to je da jedan narod bira predstavnike drugom narodu.

– Sada pokušavaju da uđu u izborni suverenitet Srpske, a to je nedopustivo. Građani Republike Srpske biraju i biraće svoje političke predstavnike. Nikada nećemo dozvoliti da birači iz drugog entiteta biraju predstavnike Srpske i da na taj način prekrajaju izbornu volju srpskog naroda i Republike Srpske – istakao je Košarac.

On je rekao da prekrajanje izborne volje građana, na način da jedan narod bira predstavnike drugog naroda, dovodi BiH u konstantnu političku krizu.

– To je najbolje vidljivo kroz izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka. Svi smo svjedoci i znamo kakav stav o tome ima hrvatski narod u BiH. Suvišno je pitati da li predstavnik izabran bošnjačkim glasovima može predstavljati hrvatski narod u BiH – rekao je Košarac.

On je naglasio da je Republika Srpska zasebna izborna jedinica i da suvereno, na ustavan i zakonit način, brani svoju poziciju, demokratske i izborne kapacitete.

– Od toga nećemo odustati – poručio je Košarac.

On je istakao da je “nedopustivo i krajnje zabrinjavajuće što je Evropski sud za ljudska prava poprimio dimenziju političke institucije i što je sebi dozvolio da na najgrublji način izađe iz okvira svoje nadležnosti, te pokuša modelirati i nametnuti političke i ustavne sisteme”.

Košarac je podsjetio da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je sve izvan toga kršenje Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKaran: Presude Evropskog suda dio politike napada na Srpsku i težnji ka raspakivanju Dejtona
Naredni članakOrganizacija starješina VRS pozvala na protest u Sarajevu: Prestati sa političkim optužnicama