Vijesti

Udruženje “Novi život” Doboj: Sofrenić – Dosad pet prijavljenih članova

Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Novi život” iz Doboja osnovano je u martu i do sada ima pet prijavljenih parova, rekla je Srni predsjednik ovog udruženja Aleksandra Sofrenić.

Ona smatra da je broj parova sa ovim problemom daleko veći s obzirom na podatak da svaki peti bračni par u svijetu danas ima problem sa neplodnošću. 

“Sve je još stidljivo, bojažljivo, ali uprkos tome važno je da se priča o ovom problemu”, rekla je Sofrenićeva. 

Ona je istakla da je u Republici Srpskoj registrovano pet udruženja porodica sa problemom steriliteta, od kojih su aktivna u Zvorniku, Brčkom, Trebinju, Doboju, dok udruženje iz Prijedora već duže vrijeme nema aktivnosti. 

Prema njenim riječima, 31 lokalna zajednica u Srpskoj, od ukupno 64, pomaže na određen način porodicama sa problemom steriliteta. 

“Imali smo sastanak sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem koji je obećao pomoć Udruženju da počne sa radom, kao i da će naći poziciju za finansiranje kada budu sačinjavali plan budžeta za iduću godinu”, rekla je Sofrenićeva. 

Ona je podsjetila da je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u 2018. godini odobrio 681 zahtjev za vantjelesnu oplodnju, od čega su za drugi pokušaj 182 zahtjeva, a za treći 72 zahtjeva. 

Sofrenićeva je navela da je Fond od 2007. do 2018. godine odobrio ukupno 4.596 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, a za prvi pokušaj vantjelesne oplodnje u periodu od 2007. do 2014. godine podneseno je oko 1.800 zahtjeva. 

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić najavio je aktivnu pomoć Udruženju “Novi život” kroz njihove programske i planske aktivnosti. 

“Mi želimo priključak sa pozitivnim praksama kako bi parovi imali mogućnost na treći ili četvrti postupak vantjelesne oplodnje, sve do punog ispunjenja dobijanja potomstva”, izjavio je Jerinić. 

Jerinić je naveo da postoje sredstva u gradskom budžetu da se izdvoje za rad Udruženja već u ovoj godini, a koja će biti doznačena odlukom Skupštine grada, po dostavljanju plana ovog udruženja. 

On je pohvalio osnivanje dobojskog Udruženja sa problemom steriliteta “Novi život” i naveo da su pitanja i problemi kojim se bavi od velikog značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Foto: depo.ba

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close