Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić istakao je da svako radno mjesto treba da bude bezbjedno i u skladu sa propisima zaštićeno od povreda i profesionalnih oboljenja.

On je povodom 28. aprila – Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu apelovao na radnike da obavezno koriste zaštitnu opremu, a poslodavce je pozvao na odgovornost i opredijeljenost za siguran i zdrav rad.

Egić je naglasio da je resorno ministarstvo u prethodnom periodu dalo znatan doprinos unapređenju bezbjednosti na radu.

– Bezbjedno i zdravo radno mjesto osiguraće nam zdrave i sposobne radnike koji će graditi prosperitetno društvo – poručio je Egić.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite u prethodnom periodu dalo je značajan doprinos unapređenju bezbjednosti na radu kroz izradu novog Zakona o zaštiti na radu i niza podzakonskih akata s ciljem da ova oblast bude uređena na što kvalitetniji način, u skladu sa evropskim standardima i direktivama, saopšteno je iz Ministarstva.

Činjenica je da su radnici svakodnevno izloženi raznim rizicima na radnim mjestima, Egić je apelovao na dosljednu primjenu i poštovanje Zakona o zaštiti na radu i pravilnika o regulisanju zaštite u pojedinim oblastima s porukom da se prijeteće opasnosti po život i zdravlje radnika mogu svesti na najmanju moguću mjeru.

Međunarodna organizacija rada je 2003. godine ustanovila 28. april za Svjetski dan bezbjednosti i zdravlja na radu, s ciljem da ukaže na neophodnost primjene mjera zaštite na radnim mjestima na kojima postoji velika opasnost od povređivanja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac: Srpska nikada neće žrtvovati mir, jer mir i stabilnost nemaju cijenu
Naredni članakAmidžić: Konakovićeve sulude izjave dokazuju realnost BiH (VIDEO)