Magazin

Tragičan život pjevačice hita “Lambada”: Pjevala širom svijeta, spaljena u kolima

Adaptacijom pesme Stivija Vondera “Another star” u prevodu na portugalski jezik pokazala je svoje umijeće i mnoge američke zvijezde bile su zainteresovane za njene aranžmane i kompozicije.

Loalva Braz Vijeira je bila brazilska pjevačica grupe Kaoma, najpoznatije po planetarnom hitu Lambada, uz koji smo svi đuskali krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

Braz je rođena u blizini Ria de Ženeira 1953. godine u porodici muzičara – otac joj je bio dirigent, a majka pijanistkinja. Počela je ozbiljno da se bavi muzikom sa 13 godina i još kao veoma mlada bila je nagrađena brojnim nacionalnim nagradama.

Njen talenat je stekao priznanje brojnih brazilskih pop umetnika kao što su Tima Maie, Emilija Santjaga, Gala, Kaetana Veloza i drugih koji su u periodu od 1975. pa do 1985. bili njeni saradnici na snimanju ploča.

Sredinom osamdesetih preselila se u Pariz i nastupala u mnogim zemljama širom svijeta. Brazilka je 1989. godine kao vokal grupe Kaoma otpevala pesmu “Lambada” koja je postala veliki hit. Zanimljivo, pjesmu Lambada je komponovao vođa bolivijske grupe “Los Kjarkas” i bez njegove saglasnosti grupa “Kaoma” je pjesmu počela da koristi. Došlo je do oštrog sukoba oko autorskih prava, a kasnije uz veliku novčanu koja nije poznata javnosti postignuto je “primirije”.

Braz je komponovala i otpjevala 2 pjesme za film “Le Roi Desperados””, a pjesme kao što su “Tago Mago”, “ançando Lambada”, “Mélodie D’Amour” ” su obilježile njenu karijeru. Adaptacijom pjesme Stivija Vondera “Another star”u prevodu na portugalski jezik pokazala je svoje umijeće i mnoge američke zvijezde bile su zainteresovane za njene aranžmane i kompozicije.

Bila je članica Francuske akademije i nagrađena je prestižnom srebrnom medaljom “Prix Thorlet”.

Život joj se tragično završio 19. januara 2017. godine, kada je njeno tijelo pronađeno u mjestu Sankvarema u izgorelom automobilu. Kako su naveli iz policije, dvojica muškaraca su upala u hotel u kome je živjela i stavili je u automobil, koji je potom zapaljen. Prema policijskoj istrazi, ubio ju je jedan od njenih zaposlenih, prenosi B92.

Foto: glassrpske.com

Izvor: Glas Srpske

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close