Magazin

Prije 81 godine najlonske čarape su osvojile svijet

Najlonske čarape ili hulahopke tokom maja obilježavaju 81. rođendan.

Tek početkom 20. vijeka postalo je prihvatljivo da žena pokaže noge i od tada su debele vunene čarape zamijenjene svilenim čarapama. Smatralo se nepristojnim izaći na ulicu bez čarapa, a najveći problem sa svilenim čarapama je bio taj što su se brzo cijepale i bile skupe.

Veliki preokret i revoluciju u proizvodnji čarapa svakako predstavlja pronalazak sintetičkog najlona, a prava histerija nastaje na Svjetskoj izložbi u Njujorku 1939, kada su najlon čarape izložene i predstavljene javnosti.

Prve hulahopke nisu izgledale kao današnje – nosile su se uz haltere i podvezice, bile su tanje od svilenih, izdržljivije i u početku su bile privilegija imućnih, zato što su koštale dvostruko više od svilenih.

Visoka cijena nije bila presudna. Kada su se u maju 1940. prvi put pojavile u američkim radnjama, žene su satima čekale u redovima da bi ih kupile.

Do kraja godine prodato je više od 60 miliona ovakvih čarapa, a na njihovu popularnost su uticale i holivudske zvijezde, koje su u gotovo svakom filmu isticale noge i bokove u provokativnim čarapama.

Sjetimo se čuvenih glumica Merilin Monro i Džejn Rasel, diva iz pedesetih godina, koje su posebno zaslužne za popularizaciju hulahop čarapa.

Tokom decenija njihova popularnost je nastavila da raste, prenosi B92.

Foto: glasssrpske.com

Izvor: Glas Srpske

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close