Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da skupštinski Odbor za ustavna pitanja navodi u odgovoru Ustavnom sudu Republike Srpske da su sve odluke donesene u skladu sa Ustavom i da nisu povrijeđeni ustavni procesi Srpske kada je riječ o inicijativi za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Stevandić je izjavio novinarima da je apelaciju Ustavnom sudu Srpske uputilo privatno lice iz Modriče Željko Ćajić.

Komentarišući jučerašnji izvještaj Evropske komisije o BiH u kojem je navedeno i da određeni zakoni Srpske udaljavaju BiH od puta ka EU, Stevandić je naveo da brojne zemlje EU imaju strože zakone.

– Mi ne možemo da ne budemo na evropskom putu ako imamo liberalnije propise od 18 zemalja EU, a s druge strane nam se prigovara da je to udaljavanje od evropskog puta. Mislim da je najveće udaljavanje od evropskog puta otvaranje pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom prije BiH – rekao je Stevandić.

On je rekao da je nekorektan odnos EU prema BiH i da je BiH davno trebala biti primljena u tu uniju.

– U poređenju sa Kiprom koji je 1.600 kilometara dalje od BiH, gdje imate tri naoružane formacije, mi na našoj međuentitetskoj liniji nismo imali incidente, nismo imali u BiH međunacionalne incidente. Nije bilo nikakvih problema i perzistiranje svih kriza u BiH je upravo zato što održavaju nelegalnog visokog predstavnika u životu koji nameće zakone van demokratskih i civilizacijskih procedura – rekao je Stevandić.

Dodao je da je OHR davno trebao da se preseli u Kancelaciju EU i da se trasira program pristupanja.

– Davno smo trebali biti u EU, to bi smanjilo sve moguće vrste tenzija, smanjilo međunacionalne probleme i sve druge probleme. Zbog čega nas drže vani i indukuju sukobe nelegalnim visokim predstavnikom koji sultanski upravlja u 21. vijeku to je pitanje za njih a ne za nas – naveo je Stevandić.

Stevandić je dodao da, za vrijeme njegovog predsjedavanja parlamentom Srpske, Kristijanu Šmitu neće biti dozvoljeno prisustvo u Narodnoj skupštini.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: U SNSD-u potpuno složni, snažni i jedinstveni idemo u novu pobjedu
Naredni članakDodik obišao lokaciju nove bolnice u Trebinju (FOTO)