Vijesti

Raditi na unapređenju položaja prosvjetnih radnika

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović izjavila je da treba raditi na unapređenju društvenog položaja prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je rekla da su prosvjetni radnici u uslovima epidemije korona virusa profesionalno i stručno odgovorili na zadatak organizovanja nastave u Republici Srpskoj.

– Organizovanje nastave u ovim uslovima je veliki izazov za sve prosvjetne radnike, porodice i učenike – rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sjednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture povodom obilježavanja Svjetskog dana prosvjetnih radnika.

Ona je ocijenila da je nastavni proces u proteklih mjesec dana bio zadovoljavajući, uz dosta poteškoća.

– Najvažnije je da su naši učenici sada u školskim klupama. Nadamo se da će tako i ostati. Moramo poštovati sve higijensko-epidemiološke mjere, te pratiti potrebe prosvjetnih radnika – istakla je Cvijanovićeva.

Savjetnik ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željana Јovičić rekla je da je većina nastavnika na visokoškolskim ustanovama, iako nepripremljena, veoma dobro odgovorila na rad u uslovima epidemije korona virusa.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo brzo odgovorilo na 4.000 zahtjeva studenata za komercijalno testiranje u periodu kada je trebalo da se iz Republike Srpske vrate u Srbiju na studiranje.

– Podijeljeno je 1.000 posebnih računara u više od 90 odsto nerazvijenih opština Republike Srpske uz pomoć resornog ministarstva i dijela poslovne zajednice kako bi učenici imali pristup onlajn nastavi – istakla je Јovičićeva.

Prema njenim riječima, obezbijeđena su i dezinfekciona sredstva, kao i beskontaktni toplomjeri za normalno funkcionisanje visokoškolskih ustanova u specifičnim uslovima.

– Nastavljamo da obezbjeđujemo uslove za cjelokupnu nastavu na daljinu ako se za to ukaže prijeka potreba – istakla je Јovičićeva.

Ona je rekla da je danas počela nastava za brucoše na svim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

– Studenti koji prvi put upisuju prvu godinu bilo kojeg ciklusa studija na javnim univerzitetima oslobođeni su plaćanja školarine – istakla je Јovičićeva.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić rekao je da sindikat ostaje pri zahtjevu kojim od nadležnih institucija traži ujednačavanje platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta Republike Srpske.

– Tražimo povećanje plata najmanje svake godine za 10 odsto da bismo zadržali mlade ljude na ovim prostorima. Neka to bude u skladu sa trenutnim mogućnostima, odnosno kada se stvore uslovi, a ako je moguće što prije – istakao je Gnjatić.

On je rekao da je u toku kreiranje budžeta Srpske za narednu godinu, te da će sindikat svoje zahtjeve uputiti nadležnom ministarstvu u pisanoj formi.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close