Vijesti

OBNOVA KUĆA ZA 21 POVRATNIČKU PORODICU

Doboj – Više od 20 povratničkih porodica sa područja Doboja potpisali su ugovore o obnovi stambenih jedinica,koju će da finansiraju Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Gradska uprava u ukupnom iznosu od 320 hiljada maraka.
Među 21 povratničkom porodicom kojoj će biti obnovljen krov nad glavom je i jedanaestočlana porodica Krličević,koja trenutno živi u bezuslovnom objektu.Član ove porodice objasnila je šta će konkretno da rade na svojoj stambenoj jeinici.

– Pokriću kuću da ne kisne i da imam vrata da zatvorim.Ništa mi više ne treba ,rekla je Ajka Krličević.

Kuća će biti obnovljena i Elmedinu Beguljiću iz Bukovačkih Čivčija.On živi sa roditeljima,suprugom i dvoje maloljetne djece.

-Značiće puno pošto imam dvoje maloljetne djece koji se školuju u teškim uslovima  i već postaje tijesno,riječi su Beguljića.

Korisnici su izabrani putem javnog poziva,koji je raspisalo federalno ministarstvo.Za obnovu 21 stambene jedinice na području Doboja resorno federalno ministarstvo i Gradska uprava izdvajaju ukupno 320.000 KM .Od tog iznosa 60 odsto sredstava obezbijedilo je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH,a iz budžeta grada će biti izdvojeno 40 odsto.Korisnici će pomoć za obnovu kuću dobiti u vidu građevinskog  materijala.Ovo je samo jedan u nizu zajedničkih projekata ovog ministarstva i Uprave grada Doboja.

-U prošlom periodu,a i sada smo radili na infrastrukturi.Zajedno sa ministarstvom smo uložili oko 1.500.000 KM.Do sada je najviše sredstava dalo Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica FBiH i često ističem da se to ne odnosi samo na infrastruktura Bošnjaka,već ide i preko srpskih i hrvatskih i bošnjačkih sela,tako da je za nas vrlo značajno i ja se nadam da će se ove aktivnosti nastaviti i u narednom periodu,objasnio je gradonačelnik Doboja Obren Petrović dodajući da će ova lokalna zajednica finansirati i obnovu 200 kuća hrvatskih povratnika, za šta je u ovoj godini izdvojeno 1.000.000 KM, od ukupno 6.000.000 KM, koliko je za to potrebno.
-Ovo je jedinstven slučaj u radu ministarstva da sa nekom lokalnom zajednicom imamo obezbijeđeno sufinansiranje ,tako da je to za svaku pohvalu gradonačelniku i gradu Doboju da su prepoznali potrebe povratnika i da su odlučili da finansijski podrže obnovu takvih objekata,izjavio je ministar raseljenih lica i izbjeglica FBiH Edin Ramić.

 

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close