Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić održaće danas konferenciju za novinare u Sarajevu na kojoj će prezentovati informacije bezbjednosnih agencija o boravku Kristijana Šmita u BiH.

Sve bezbjednosne agencije na nivou BiH iz svoje nadležnosti započele su provjere o statusu Šmita i njegovog obezbjeđenja na osnovu dopisa srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i mnistra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića.

Cvijanovićeva i Nešić su zatražili od Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara informacije o statusu Šmita i članova njegovog obezbjeđenja, te detalje o oružju koje nose dok su na dužnosti u BiH.

Nešić je rekao da su provjere pokazale da je Šmit apsolutno nelegitiman i zapravo u BiH predstavlja Njemačku, a ne UN, kao i da je u prošloj godini unio tri “duge cijevi” na šta, prema važećim zakonima, nema pravo.

“Duge cijevi” su, kaže Nešić, naknadno vraćene nazad za Njemačku, ali sve to govori da je Granična policija napravila propust.

– Strane diplomate, koje dolaze sa obezbjeđenjem, nemaju pravo za unošenje oružja koje se u BiH deklariše kao “duge cijevi”, dok za unošenje ličnog naoružanja i određene količine municije postoji pravo – izjavio je Nešić.

Naveo je da Šmita u ovom trenutku ne obezbjeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, već da ima oružanu pratnju iz Njemačke.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj rođene 22 bebe; U Doboju na svijet došlo petoro mališana
Naredni članakVišković na forumu u Moskvi na panelu o globalnom tržištu nafte i gasa