Vijesti

Kojić: Neophodna hitna ekstradicija Mahmuljina, Sud BiH saučesnik u bjekstvu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je da se po hitnom postupku mora pokrenuti procedura ekstradicije presuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina iz Turske i ističe da se u vezi njegovog bjekstva mora postaviti pitanje odgovornosti nadležnih u Sudu BiH.

Kojić navodi da je Sud BiH saučesnik u bjekstvu Mahmuljina u Tursku, jer nisu izdali uputni akt.

On ističe da Sud BiH potjernicu za Mahmuljinom, nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, mora da raspiše u skladu sa zakonskom regulativom o međunarodnoj pravnoj pomoći.

– Ovdje je riječ o prevari. Јedino rješenje je da se po hitnom postupku pokrene procedura da se izvrši ekstradicija Mahmuljina iz Turske na izdržavanje kazne i to je obaveza Suda da uradi – ističe Kojić.

Kojić ocjenjuje da je suluda priča Mahmuljinovog advokata da je obaviješten Sud BiH o odlasku na liječenje njegovog branjenika i ističe da to nije dovoljno jer je riječ o pravosnažnoj presudi.

On za “Večernje novosti” objašnjava da je bilo potrebno da dobiju odobrenje Suda BiH da Mahmuljin ide na liječenje ili da dolazi do odgađanja izvršenja kazne zbog zdravstvenih razloga.


Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu presudu kojom mu je određena zatvorska kazna od osam godina zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Umjesto da ode u zatvor, Mahmuljanin je slobodno napustio BiH i otišao u Tursku.

Kada je ova informacija otkrivena oglasio se njegov advokat koji je poručio da su obavijestili Sud BiH da se Mahmuljin nalazi u Turskoj na liječenju.

Foto: Screenshot/rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close