High Tech

Hyundai započinje proizvodnju osvježenog i30 (FOTO)

Korejski proizvođač pokrenuće 25. maja u Češkoj serijsku proizvodnju restilizovanog i30.

Redizajnirani Hyundai i30 praviće se u fabrici u mjestu Nošovice, gdje se ovaj model izrađuje od 2008. godine i njegove prehodne generacije.

U pitanju je inače prvi Hyundai koji je donio prefiks “i” u oznaci modela i koji sa preko milion prodatih primjeraka u Evropi od 2007. važi za jednog od najuspješnijih automobila korejske marke na evropskom tržištu.

Restilizovana verzija predstavljena je početkom marta. Svečana premijera je trebalo da se održi na ženevskom auto-salonu, ali je ova manifestacija otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Redizajnirani su i30 Hatchback, Fastback i Wagon, a Hyundai je posebnu pažnju posvetio N Line verzijama ova tri automobila.

Stilske promjene na spoljašnjosti vozila obuhvataju novu, širu masku hladnjaka koja ima i nešto drugačiju teksturu, a preoblikovani su i farovi (sa novim LED dnevnim svjetlima u stilu slova V), kao i branik.

Promjene su vidljive i pozadi, gdje su dizajneri promijenili izgled branika, a stop svjetla takođe imaju prepoznatljiv “V” LED potpis. U korejskom proizvođaču kažu da su sitnim intervencijama unaprijedili i aerodinamiku vozila.

Redizajnirane su i alu-felne, koje kod regularnih verzija i30 mogu da budu prečnika 16 ili 17 inča, a kupcima N Line modela na raspolaganju su i 18-ice.

Kada je reč o N Line verzijama, one su dostupne kod Hyundaija i30 Hatchback i Fastback. Takođe imaju drugačiju masku hladnjaka, preoblikovani zadnji difuzor i specifičan dizajn točkova.

N Line modeli se razlikuju se samo po stilskim detaljima, već i po mehaničkim. Imaju specijalno podešeno ogibljenje i upravljački sistem.

Hyundai je uz osvježeni i30 ponudio i tri nove nijanse spoljašnjosti: Dark Knight, Silky Bronze i Sunset Red, pa je paleta boja eksterijera narasla na devet.

Najuočljivija promjena u putničkoj kabini odnosi se na nove digitalne ekrane. Na instrument tabli je displej od 7 inča, a multimedijalni sistem ima veliki, centralno postavljeni ekran dijagonale 10,25 inča.

Funkcije za povezivanje i integrisanje smartfona – Android Auto i Apple CarPlay, sada su standardni dio opreme. Novima je i opcija bežičnog punjača mobilnog telefona.

Što se tiče motorizacije, 1.0-litarski turbopunjeni T-GDI sa 120 KS sada se, osim sa 6-brzinskim manuelnim, može naručiti i sa 7-stepenim automatizovanim mjenjačem sa duplim kvačilom.

Kupcima je dostupna i verzija ovog motora sa 48-voltnim “blagim hibridnim” sistemom i manuelnim mjenjačem koji pri otpuštanju papučice “gasa” automatski prekida vezu sa pogonskom jedinicom radi uštede goriva. Ovaj prekid ima dva stepena – u prvom motor i dalje radi, ali i leru, dok se u drugom privremeno potpuno isključuje.

Sedmostepeni mjenjač sa duplim kvačilom dostupan je kao opcija i kod “blagog hibrida”.

Hyundai navodi da će 48-voltni hibridni sistem biti na raspolaganju i kupcima koji se odluče za 1.6-litarski dizel motor sa 136 KS.

“Blagi hibrid” je dostupan i kod 1.5 litarskog T-GDI turbo-benzinca sa 160 KS, a izbor mjenjača obuhvata takođe manuelnu i automatizovanu opciju sa duplim kvačilom.

Korejski proizvođač navodi da je unaprijeđena i ponuda sistema asistencije, pa restilizovani Hyundai i30 raspolaže sa najsavremenijim bezbjednosnim tehnologijama u svom segmentu.

Foto: Hyundai promo

Izvor: B92

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close