Vijesti

DOBOJ: VULIĆ: Sarajevo slavi početak etničkog čišćenja sarajevskih Srba

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je 1. mart početak etničkog čišćenja sarajevskih Srba, a obilježavanje tog datuma u Federaciji BiH kao “dana nezavisnosti” je najgora vrsta provokacije i uvrede ne samo za sarajevske Srbe, već za cjelokupni srpski narod.

Vulićeva je istakla da Sarajevo danas slavi što u tom gradu nema Srba i to im je, nažalost, praznik i najveće dostignuće.

“Na današnji dan 1992. godine, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bila inicijalna kapisla za građanski rat u BiH. Svako pominjanje 1. marta u BiH Srbe podsjeća na početak tragičnog ratnog sukoba”, istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da je Sarajevo danas gotovo etnički očišćeno od Srba i postalo grad u kojem Srbi nemaju pravo na život iako su tu rođeni, odrasli, radili i gradili.

Vulićeva je podsjetila da je 1. marta održan i referendum o nezavisnosti BiH na kojem je oko 62 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz SFRJ i donesena je neligitimna odluka protiv srpskog naroda i njegovih interesa.

“Obilježavanje ovog crnog datuma za nas iz Republike Srpske je ne samo neprihvatljivo, već i suludo. Slaviti smrt, ubijanje, paljenje je morbidno. Zato je sigurno i da do zakona o praznicima u BiH nikad nećemo doći, nikad nećemo imati jedinstvene praznike u BiH, jer Bošnjaci slave činjenicu da su Srbe iz Sarajeva protjerali, što im je dugročno cilj da urade i na cijeloj teritoriji BiH”, naglasila je ona.

Vulićeva je istakla da je 1. mart za sve Srbe dan kada se sa tugom sjećaju svirepog ubistva nevinog srpskog svata na Baščaršiji, što je označilo i početak etničkog čišćenja sarajevskih Srba.

U Federaciji BiH danas se obilježava “dan nezavisnosti”, a u Republici Srpskoj 1. mart je sinonim za nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda, na brutalno ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika i paljenje srpske zastave na sarajevskoj Baščaršiji, kao i na to da su ubice ostale nekažnjene.

Foto: fena.news

Izvor: SRNA 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close