Vijesti

DOBOJ: Ministar Ćorić razgovarao sa rukovodstvom Željeznica Srpske (FOTO)

U sklopu procesa restrukturisanja preduzeće Željeznice Republike Srpske trebalo bi da do kraja ove godine bude organizovano kao holding sa tri zavisna preduzeća. Uz pomoć Vlade Srpske i Svjetske banke u ovom preduzeću očekuju da će uspjeti da privedu kraju proces restrukturisanja. Upravo su o procesu restrukturisanja razgovarali novi ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i v.d. generalnog direktora Željeznica Srpske Željko Radić.

Proces restrukturisanja Željeznica Srpske odvija se kroz tri faze – vlasničko i organizaciono restrukturisanje i nova organizacija preduzeća. Prema posljednjoj odluci Vlade Srpske od decembra prošle godine Željeznice bi trebalo da se do kraja ove godine organizuju u holding sa tri zavisna preduzeća. Po uzoru na slovenačke Željeznice krovno preduzeće bi bio holding, dok bi niža organizaciona preduzeća bila infrastruktura, prevoz putnika i kargo. Ova organizacija trebalo bi da zaživi do kraja ove godine.

-Željeznice će sve ono što budu mogle u svom nivou preduzimati u koracima da taj proces završe. Mi se zahvaljujem ministru koji je danas ovdje prisutan. Normalno je da to Željeznice ne mogu odraditi same, ali uz podršku resornog ministarstva i Vlade bSrpske koju smo danas ovdje dobili mislim da je realno da se ovi procesi završe – izjavio je Željko Radić v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Željko Radić v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske

-Željeznice su uradile dio posla koji je do njih i sada čekamo da se konsultanti odrede po tom pitanju, odnosno da li je to najbolji model za buduće definisanje organizacije unutar Željeznica Republike Srpske. U skladu sa tim Željeznice će dobiti podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske – rekao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske

Smnjenje broja radnika dio je procesa restruktruriranja. Trenutno imaju 2170 zaposlenih. Broj radnika treba svesti na 2098.

-Do kraja godine 90 radnika treba da ide u penziju. Ono što Željeznicama u narednom periodu ostaje potreba jeste da pokuša da riješi jedan broj radnika koji su u administraciji, a koji po svim elementima ne učestvuju u nivou koliko je to potrebno za osnovnu djelatnost – izjavio je Željko Radić v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

-Rekli smo da će Željeznice morati tačno da definišu radna mjesta koja će biti potrebna u ta tri nova preduzeća u budućem periodu. I u skladu sa tim ćemo definisati i viškove koje će biti neophodni da ih se riješimo u narednom periodu, a naći ćemo sigurno adekvatan način za to – rekao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Svi procesi restrukturisanja bi prema planu trebali biti završeni u ovoj godini. Zahvaljujući procesu restrukturisanja Željeznice Republike Srpske danas ne duguju nikom ništa tvrdi resorni ministar, dodajući da će obaveze biti prebačene u kapital i da će biti izmireni i oni povjerioci koji u narednom periodu budu zahtijevali isplate po tom osnovu. „Željeznice” su prva kompanija u Srpskoj sa ovakvim vidom restrukturisanja, koje je bilo neophodno i koje se ističu odvija dobrom dinamikom uprkos pandemiji virusa korona.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close