Doboj

DOBOJ: Radovi na izgradnji nove bolnice napreduju predviđenom dinamikom (FOTO)

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i ambasador Kine u BiH Đi Ping obišli su radove na izgradnji novog objekta bolnice u dobojskom naselju Usora, i ocijenili da se izgradnja odvija predviđenom dinamikom.

Zamjenik direktora Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju Siniša Marić rekao je novinarima da će radovi na bolnici biti okončani do kraja godine, a nakon toga po ugovoru je predviđen i rok od šest mjeseci da se pređe u novu ustanovu.

On je najavio niz unapređenja u odnosu na trenutni objekat bolnice koji je paviljonskog tipa, i to, izgradnja i opremanje angio-sale, sve sobe su klimatizovane i do svake od njih su razvedeni gasovi i kiseonik, povećani su smještajni kapaciteti za intenzivno liječenje, novi i moderan hirurški blok sa pet sala i jednom u urgentnom centru te dvije u odjeljenju za ginekologiju.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping zadovoljan je dinamikom izgradnje i što je izvođač radova kineska kompanija “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” uspjela da otkloni sve poteškoće izazvane pandemijom virusa korona, kao nedostatak ljudskih resursa i povećanje cijena građevisnkog materijala, kako bi se ispoštovali ugovoreni rokovi i obezbijedila odgovarajuća zdravstvena njega pacijentima.

Đi je tokom razgovora sa gradonačelnikom Doboja najavio i saradnju u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede.

Jerinić je naveo da će po izgradnji dobojska bolnica biti među najmodernijim zdravstvenim objektima na ponos Doboja i Republike Srpske, i zahvalio ambasadoru Pingu za dosadašnje prisustvo i saradnju u Doboju, kao i što je ispunio ranije dato obećanje i obezbijedio odgovarajuće poklone učenicima Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”.

Inženjer Bojan Zelenković kaže da se trenutno izvode građevinski-zanatski radovi na gotovo svim pozicijama, da se radovi odvijaju planiranom dinamikom sa oko 150 radnika na gradilišttu

“Radimo radove na spoljnom uređenju, spoljašnja hidrantska mreža i oborinska i fekalna kanalizacija”, izjavio je Zelenković koji je kao zahtjevnije izdvojio radove na mašinskim instalacijama u operacionim dijelu.

Ambasador Đi Ping je prije obilaska gradilišta posjetio Gradsku upravu, a planirana je i posjeta poljoprivrednom gazdinstvu Jugoslava Starčevića u dobojskom naselju Prnjavor Mali.

Izgradnja objekta bolnice na Usori realizuje se na osnovu ugovora sa kineskim izvođačem radova “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” i “Šenzi konstrakšn invesment grup”.

Projekat ima tri faze – prva je projektovanje, drugi izgradnja i treća opremanje, nosilac izrade glavnog projekta je dobojski projektni biro “Atrij”, a izvođač radova dobojsko preduzeće “Građ-promet”.

U Doboju su 14. marta 2019. godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” Li Kan potpisali ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice.

Isti dan su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping položili kamen temeljac za izgradnju objekta u Ulici Nikole Tesle u Doboju.

Izvor: SRNA

Foto: rtvdoboj.org

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close