U Narodnoj biblioteci Doboj večeras je promovisana knjiga “Od Detlaka do Ist Rivera”, autobiografsko djelo Sredoja Novića prožeto porodicom.

Nović, koji je rođen u Donjem Detlaku kod Dervente, rekao je novinarima da je kroz primjere raspada nekoliko porodica iz njegovog sela želio da pokaže da, kao i državu, vrijedi čuvati porodicu, koja je za njega izvor svega, a koju nekada ljudi naivno ne znaju da odbrane od onih koji u nju upadaju sa strane i žele da je rasture.

“Sa porodicom sam upoređivao sve – i selo, i grad, institucije, državu i ministarstva. Uvijek sam smatrao, i danas smatram, da na isti način nastaju porodice, institucije sistema, države, i na isti način dolazi do njihovog raspada”, istakao je Nović.

On je naglasio da je, s druge strane, želio da pokaže, kao neko ko je rođen u dvanaestočlanoj porodici, u kojoj je svega bilo malo, ali mnogo ljubavi, sreće, zadovoljstva – da djeca iz seoskih sredina u teškim socijalnim, ekonomskim i političkim situacijama, iako nisu sinovi bogatih ljudi, nosilaca spomenice ili onih na vlasti, mogu da dođu do visokog nivoa.

“Hteo sam da pokažem da morate imati karakter, volju, želju da se borite za nešto, neke svoje principe i da ne smijete pokleknuti pred izazovima i iskušenjima. Nemojte nikada klečati pred drugima, osim pred Gospodom”, poručio je Nović.

Nović je rekao da je period koji je obuhvaćen u knjizi vrlo turbulentan, te da je zahvaljujući svojoj prebogatoj karijeri svojevremeno stigao i do UN, gdje se obratio na Generalnoj skupštini.

O knjizi je govorio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, koji je naveo da je Nović kroz funkcije bio učesnik razvoja sistema Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i svjedok njenog raspada, toga kako se dogodio tragični sukob, kako je nastala Republika Srpska.

Karan je rekao da je zahvaljujući ovom djelu upotpunio svoje četrdesetogodišnje poznanstvo sa Novićem, otkrivajući njegovu sasvim novu, do sada nepoznatu stranu.

Profesor Nenad Novaković rekao je da je Novićeva autobiografija hronika jednog vremena u kojoj je kroz priču jedne porodice veoma jasno i pitko ispričan period rastakanja jedne države i nastanak druge.

“Tek sa protokom vremena ova knjiga će imati na značaju i svoje mjesto jer će sociolozi, politikolozi, kulturni djelatnici i svi ostali imati priliku da čitaju kakvo je to bilo vrijeme i šta je nastalo u kom vremenu”, naveo je Novaković.

Sociolog Davor Vidaković rekao je da knjiga “Od Detlaka do Ist Rivera” ima višestruku vrijednost jer, osim istorijskog aspekta, ističe i etnografski, i sociološki.

Sredoje Nović trenutno je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bio je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Uhapšeno lice zbog ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija
Naredni članakBukejlović: Djelo za koje su optuženi Dodik i Lukić nije propisano kao krivično