Iz godine u godinu sve je manji interes učenika za upis srednjih strukovnih škola. Zato, brojnim strukama i zanatima prijeti izumiranje. Vrsni majstori su na zalasku karijere, a svoje znanje nemaju kome da prenesu. Jedan od onih koji želi prenijeti svoje znanje je stolar Marko Vrhovac iz ozrenskog sela Paklenica Donja. Nekada je u ovom selu, kaže, bilo desetine stolara, a danas samo jedan.

Sve želje kupaca do sada je uspijevao da ispuni. Oni zamisle,a on to uz pomoć alata i svojim rukama napravi. Nekada je osim dana i noći provodio u radionici da sve izradi. Unikatne fučije i burad iz njegove radionice su širom Evrope. Čak je njegovo burence stiglo i do daleke Australije.

U zavičaju u kojem je nekad bilo više od 300 mještana, danas je tek 100. Da promijeni adresu Marko ni ne pomišlja, jer kaže nema ljepšeg i slađeg sna od onog u roditeljskoj kući staroj 150 godina. Kaže da ni ne pomišlja da napusti stolarski zanat, koji je učio od djeda i oca. Nastaviće da čuva ovaj zanat od izumiranja u nadi da će se pojaviti neko mlađi ko će željeti da nastavi tradiciju dugu nekoliko vijekova.

Opširnije u prilogu:

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Počeli glavni mečevi, Andrej Nedić plasirao se u drugo kolo
Naredni članakStevandić: Dok u Evropi spaljuju Kuran, Dodik prisustvuje otvaranju džamije