Vijesti

DOBOJ: 300.000 KM za infrastrukturne radove u pet povratničkih mjesnih zajednica (FOTO)

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predstavnik izvođača radova potpisali su ugovor za asfaltiranje puteva u pet povratničkih mjesnih zajednica. Vrijednost ugovora iznosi oko 300 hiljada KM.

Putna infrastruktura radiće se u pet mjesnih zajednica i to Kotorsko, Grapska, Svjetliča, Doboj Novi i Plane. U asfaltiranje lokalnih puteva u ovim mjesnim zajednicama biće uloženo oko 300 hiljada maraka, na koliko je ugovor i potpisan.

-Grad Doboj je ranije izdvajao 40% sredstava, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica 60%. Od sada da bi obuhvatili veći broj povratničkih kuća Grad Doboj će učestvovati sa 49%, a Ministarstvo sa 51% sredstava. Učesće Grada kroz sve projekte je u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom, ako nekada nešto zapne Ministarstvo da i više sredstava. Međutim, opet sa druge strane, ako se radi o nekom kapitalnom projektu onda i Grad može da izdvoji više sredstava – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

-Mi putem javnog poziva u pravilu biramo više različitih mjesnih zajednica za izvođenje radova. Grad kandiduje koje su to mjesne zajednice koje imaju prioritet i mi u principu poštujemo te prioritete lokalne zajednice. Raduje me da oni sufinansiraju te projekte, tako da i mi onda automatski možemo izdvojiti više sredstava za iste. Kada je u pitanju Grad Doboj cilj nam je da kroz različite programe obuhvatimo što više korisnika – rekao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine.

Resorno federalno ministarstvo u okviru širokog spektra projekata, na godišnjem nivou izdvaja oko milion maraka za povratničku populaciju u Doboju. Ove godine će uložiti i pola miliona više. U planu je pored asfaltiranja puteva u ovih pet mjesnih zajednica realizacija još 10 projekata. 

-U procesu tenderisanja je još 10 projekata koji će biti riješeni u roku od 10 dana. Mi očekujemo da će svi projekti biti završeni sa 15. septembrom. Od ovih 10 projekata, pet se odnosi na asfaltiranje, dok se ostali odnose na kanalizaciju, uređenje riječnih korita i vodovod. Većinom su to različiti infrastrukturni projekti – rekao je Sevlid Hurtić, koordinator za povratak.

Kako je najavljeno nastavlja se dobra saradnja Gradske uprave sa federalnim Ministarstvom s ciljem unaprijeđenja kvaliteta života građana Doboja. Ministar Ramić je i dobitnik Plakete Grada za ovu godinu za doprinos suživotu i realizaciji projekata na području Doboja.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close