High Tech

BWM logo – put kroz istoriju

Jedan je od najprepoznatljivijih amblema na svijetu.

Kako kažu u BMW-u, dizajn njihovog amblema je izuzetno jednostavan, sa ciljem da “projektuje identitet elegantnog, čistog i jednostavnog, a ipak sportskog vozila”. Rijetko je, i nikad isuviše drastično, mijenjao svoj izgled, a nedavno je, nakon 13 godina, uslijedila najnovija promjena.

Na BMW i4 konceptu prvi put je javnosti prikazana nova varijanta ovog amblema. Zadržao je svoj okrugli oblik kao i karakteristične boje – bijelu i plavu, ali više nema onaj karakteristični 3D izgled, već je spoljašnji prsten sada proziran, a ne crn kao do sad.

Ovo čini njegov izgled potpuno minimalističkim, što naglašava otvorenost i jasnoću, objašnjavaju u bavarskom proizvođaču.

Porijeklo naziva BMW, zapravo skraćenica Bayerischen Motoren Werke, datira iz 1917. godine i nastao je preimenovanjem kompanije iz koje je BMW potekao, a koja je bila specijalizovana za proizvodnju aviona – Rapp Motorenwerke.

Ova kompanija bila je locirana u Minhenu, glavnom gradu Bavarske. Iako se naziv promijenio, tehnička oprema, imovina i radna snaga, ostali su inicijalno isti.

Te 1917. kada je kompanija BMW registrovana, nije postojao logo, tako da ni prve reklame nisu na sebi imale nikakav simbol niti amblem.

Ipak, kako je BMW direktno proistekao iz Rapp Motorenwerke prilagodio je i njen logo. Zadržan je crni prsten i oblik kruga, a dodati su zlatni okviri prstena i slova B M i W.

Regija porijekla kompanije – Bavarska, predstavljena je u kompanijskom logou. U unutrašnjosti prstena, četvrtine kruga su u bojama Bavarske, iako u obrnutom redoslijedu.

Razlog za to bio je jednostavan – naime u to vrijeme bilo je zabranjeno bilo kakvo korišćenje državnih obilježja u komercijalne svrhe.

Iako je jedina ispravna stvar reći da BMW logo predstavlja simbol boja Bavarske – plavu i bijelu, upravo BMW je svoj logo prikazao na oglasu iz 1929. kao rotirajući propeler aviona. Od te reklame nastao je mit i povezivanje logoa sa propelerima.

Međutim, dugo se iz BMW AG nisu ni trudili da opovrgnu ovo tumačenje. A 1942. u izdanju publikacije “Aircraft Engine News” pojavio se članak koji je dodatno podupreo ovu priču.

Sve je i ilustrovano fotografijom na kojoj je BMW logo na mjestu rotirajućeg propelera, jer je BMW bio prije svega čuven kao proizvođač motora za avione.

Foto: BMW promo

Izvor: B92Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close