Лов на вука је изузетно популаран и представља прави изазов за сваког ловца. Традиција групног лова на вука је изузетно дуга. Данас постоји десетак ловачких удружења која организују ловно–туристичке манифестације односно саборе ловаца, а у Републици Српској издвајају се ловачка удружења ‘’Фазан’’ из Добоја и ‘’Загорје’’ из Калиновика. Број учесника на овим манифестацијама обично износи 300–500 ловаца, а негдје и преко 1.000 као што је случај са највећом манифестацијом ове врсте у организацији ЛУ ‘’Фазан’’ из Добоја, на планини Озрен.

Суштина оваквих манифестација је дружење ловаца док је сам лов у другом плану, нарочито ако се има у виду да се овај вид лова на вука није показао ефикасним. То значи да у оваквом начину лова на вука учествује велики број ловаца који тако испуне своје ловачке жеље и доживе прави вучји амбијент, са скоро незнатним издатком по природу, јер се број одстријељених вукова обично може избројати на прсте једне руке.

Пјесник би рекао: “Није за људе да буду вукови, нити за вукове да оду са планине“. Међутим, послије Другог свјетског рата, са Озрена су отишли вукови. Једноставно су нестали. Требало је 40 дугих година да се вук почне бојажљиво враћати у своја станишта.

Предратне 1991. године, десио се и први одстрел вука на Озрену. Спретни и сретни стријелац био је Зоран Урумовић из Текућице. Али, по народном вјеровању, са појавом вукова треба очекивати и рат. И десио се страшан рат.

На локацији Дубоки Поток, 1991. године, првог
вука је одстријелио Зоран Урумовић из Ловачке секције Текућица

Након рата, од 1996. године, полако се почео нормализовати живот па и ловачке активности. Вукови су примјећени у реону села Брезици и Горња Пакленица, гдје су чак почели чинити разне штете овдашњим становницима, а срнећу дивљач су десетковали. Ловци нису имали избора него се дати у акцију на овог опасног предатора.

У јесен 2000. године, на подручију Брезика на Озрену, поново је одстријељен вук. Одстријелио га је ловац Ненад Глигић, из ЛУ „Фазан“ Добој, у случајном сусрету. И тако се родила идеја да се од наредне године крене у организован лов, односно, хајку на вука.

-Када смо почели, далеке 2001. године, нико није ни слутио какав значај и публицитет ће имати ова манифестација за двадесет двије година, а сада могу да их назовем великим годинама, каже Ведран Божичковић, предсједник ЛУ „Фазан“ Добој.


Ненад Глигић и група ловаца са Брезика, са одстријељеним вуком, 2000. године

-Као и у животу, и ова манифестација је имала своје успоне и падове. Кроз године смо научили шта није било добро па смо се трудили наредних година да то исправимо, истакао је Божичковић.

Данас многи причају о озренској вучијади, причају и посјећују ову манифестацију, а за ове двадесет двије године манифестацију је посјетило преко 25.000 посјетилаца, углавном ловаца. Међу њима су биле и бројне знамените личности нашег града Добоја, ловства Републике Спрске, БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Аустрије, Америке, Кине…, били су представници политичког и јавног живота, а све то говори о значају ове манифестације. Данас постоји велики број манифестација које окупљају ловце, али је само једна вучијада на Озрену која окупи више од хиљаду ловаца и траје већ трећу деценију.

(Наставиће се…)

Фото: проф. Војо Стјепановић

Пише: проф. Војо Стјепановић

РТВ Добој

Prethodni članakDOBOJ: U nedjelju, uz Bećkovića i Negrišorca, promocija antologije srpskog pjesništva
Naredni članakAudi, BMW i Mercedes kažnjeni zbog prevare