У априлу 1981. године, оранизован је референдум о промјенама у називу и организацији ООУР „Основна здравствена заштита“. Већ 1982. године, након бројних усаглашавања статуса и назива ООУР-а у оквиру РО Медицински центар „23. август“, мијења се назив па умјесто ООУР „Основна здравствена заштита“ сада гласи ООУР Дом здравља.

Уочи 29. новембра 1983. године, отворена је нова амбуланта у Сјенини Ријеци која је изграђена средствима мјесног самодоприноса, а Дом здравља је обезбиједио опрему и кадар.

Интеграцијом здравствне службе на подручју региона Добој, 1984. године, и стварањем Сложене организације удруженог рада „Регионални медицински центар Добој“, дошло је до нове реорганизације унутар Радне организације Медицински центар „23. август“ Добој.

Везујући своју судбину за интегрисану здравствену службу на региону Добој, Дом здравља је сада у ситуацији повезивања заједничких интереса корисника и давалаца услуга кроз заједничке основе пружања примарне, болничке и специјалистичко – консултативне заштите, кроз дијелове радног процеса организованих у 11 организација удруженог рада у Добоју, Теслићу, Тешњу, Маглају, Модричи и Оџаку у РО која броји 2.200 здравствених и других радника, међу којима 340 доктора медицине, од чега 160 специјалиста обезбијеђује здравствену заштиту за преко 400.000 становника. Овакав начин организовања обезбиједио је економски и стручно-медицински довољно јаку средину, која омогућује да ниво здравствене заштите који се пружа, односно квалитет који се мора пружити, иде у корак са савременим медицинским достигунућима.

Хигијенско епидемиолошка служба. Стоје, с лијева на десно: Јаков Ђоле, Анђелко Рељић, Раде Лазић, Стјепан Мијић, Мирсад Ахмић, Нада Мишурић, Јела Зубак, Божо Томанић, Ива Цетина, Узеир Џананаовић, Ратко Николић и Мухамед Бедак

Током 1983. године, др Винко Дуспара именује се за руководица Службе за хигијену и епидемиологију, др Берислав Чабрић за в.д. руководиоца Дјечијег диспанзер,. Др Младен Задро за в.д. шефа Диспанзера за жене, а др Милош Јеремић за шефа Одсјека спортске медицине. Годину дана касније др Есад Хасаничевић именује се за руководица Одсјека станице хитне помоћи.

Те године уводи се дежурство љекара стоматолога и то суботом, недјељом и државним празницима, а у просторијама Средњошколског центра Добој отворена је зубна амбулата са радом у двије смјене.

У истој години, након адаптације зграде старог Заразног одјељења болнице, смјештена је Хигијенско – епидемиолошка служба Дома здравља.

Поводом 4. јула, Дана борца, отворене су нове теренске амбуланте у Љесковим Водама и Матузићима, а у поводу 23. августа, Дана Центра, отварају се амбуланте у Грапској и Шеварлијама.

У априлу 1985. године отвара се још једна зубна амбуланта за заштиту  зуба и уста код ученика основног образовања, у Основној школи „Народни хероји“ у Добоју. Заједно са амбулантом у Школском центру, на овај начин превентивном заштитом зуба биће обухваћени први и четврти разреди основних школа, а почетком нове школске године и остали разреди који подлијежу систематским прегледима уз провођење мјера флуоризације зуба.

Те године за руководиоца Стоматолошке службе именована је др Биљана Томић, која ће на овој функцији остати пунух десет године, све до завршетка рата 1995. године, и дати посебан допринос унапријеђењу организације службе у ратним условима.

наставиће се…

Пише: проф. Војо Стјепановић

Фото: rtvdoboj.org

Извор: РТВ Добој

Prethodni članakPU DOBOJ: Maloljetnik zatečen na licu mjesta tokom izvršenja krivičnog djela
Naredni članakDOBOJ: Tokom vikenda rođeno 11 beba