Ministarka porodice i demografije Srbije Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da su Srbija i Republika Srpska jedna porodica i da će se ministarstvo na čijem je čelu uključiti u projekte koji budu pokretani u Srpskoj jer je zajednički cilj da se rađaju djeca i da žive zdrave porodice.

Stamenkovska je naglasila da je zdrava porodica temelj svake zdrave nacije i da je veoma značajno da se, u današnjoj eri globalizacije, informacija i nekog komformizma koji postoji u 21. vijeku, promoviše porodica kao najsigurnije mjesto za život.

– Treba da budemo upućeni jedni na druge, da brinemo jedni o drugima i da zajedno pružimo odgovor na veliki izazov sa kojim se suočava ne samo srpski narod već i brojni evropski narodi, a to je biološki opstanak – rekla je Đurđević Stamenkovski u Doboju, gdje je prisustvovala prvoj velikoj porodičnoj šetnji u Srpskoj koja je okupila više stotina građana.

Ona je upozorila da se narod suočava sa problemom bijele kuge i da zato na nivou institucija i cijelog društva treba naći rješenja da se konkretnim mjerama doprinese pronatalitetnoj politici.

Pohvalila je vlast u Doboju za pronatalitetne mjere, od kojih je izdvojila sufinansiranje kupovine stambene jedinice mladim bračnim parovima.

Predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Četiri plus” Republike Srpske Miladin Gotovac rekao je novinarima da je danas u Doboju data podrška porodičnim vrijednostima.

On je zahvalio institucijama Republike Srpske, posebno Vladi i Narodnoj skupštini, na usvojenim pronatalitetnim mjerama zahvaljujući kojima je olakšan život višečlanim porodicama.

Prema njegovim riječima, za potrebe višečlanim porodica u budžetu Republike Srpske predviđeno je oko 60 miliona KM, a svaki mjesec pomoć u Srpskoj prima 4.300 višečlanih porodica u kojima je jedan od roditelja nezaposlen.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da su djeca osnov društva, pa tako i Doboja i Republike Srpske, i da je u tome veoma važna podrška institucija Republike Srpske ali i matice Srbije.

Više stotina građana danas je učestvovalo u Velikoj porodičnoj šetnji ulicama Doboja od Sabornog spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice do Parka narodnih heroja.

Ovu manifestaciju su povodom Svjetskog dana porodice organizovali Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Republike Srpske, dobojska udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” i “Ponos” i Grad Doboj.

Cilj manifestacije je da se ukaže na važnost porodice i porodičnih vrijednosti u savremenom društvu te o demografskim izazovima.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Više stotina građana u velikoj porodičnoj šetnji (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Đurđević Stamenkovski: Republika Srpska je lekcija iz rodoljublja i patriotizma