U Doboju održana manifestacija „Dani saobraćaja Doboj 2019”

Doboj je i ove godine bio domaćin manifestacije „Dani saobraćaja Doboj 2019” , koja je po šesti put organizovana.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske

Ujedno Saobraćajni fakultet u ovom gradu obilježio je 14 godina postojanja i rada.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske

U Gradskom parku u Doboju bio je postavljen višenamjenski poligon za obuku djece u saobraćaju i različite vrste simulatora, a sve sa ciljem da se građanima i javnosti skrene pažnja na odgovorno učešće u saobraćaju. Studenti Saobraćajnog fakulteta isprobavali su simulatore, a jedan od njih nam je opisao kako je to u onom gdje se koristi mobilni telefon tokom vožnje.

-Pomoću volana u simulatoru upravljamo vozilom i u nekom trenutku zazvoni telefon, kada se javimo počinje simulacija nesreće, tumbanje i slijetanje sa puta – rekao je Stefan Vučković, student.

Putem simulatora organizatori žele budućim i sadašnjim učesnicima u saobraćaju ukazati koje opasnosti može izazvati nepoštovanje saobraćajnih pravila i propisa.

-Cilj je da učesnicima u saobraćaju dočaraju stvarno stanje, da oni ne bi na svom ličnom iskustvu to doživili, odnosno da oni vide kako to djeluje i da im to bude stalno u glavi. Takođe, želja nam je da im to bude dodatni motiv, da što bezbjednije učestvuju u saobraćaju, radi bezbjednosti svih nas – izjavio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske

Pored resornog ministarstva domaćini manifestacije su Grad Doboj i Saobraćajni fakultet u ovoj lokalnoj zajednici, koja je najveći saobraćajni čvor u Srpskoj.

-Grad Doboj je bio ranije i još uvijek jeste saobraćajno čvorište. Kroz naš grad prolazi pruga, mi smo jedno od najvećih željeničkih čvorišta u jugoistočnoj Evropi. Takođe, kroz naš grad prolazi i Koridor 5c, a i na raskrnici smo auto-puta Doboj – Banjaluka, prema Beogradu – izjavio je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja

Sa Saobraćajnog fakuteta kažu da bezbjednost u saobraćaju razvijene zemlje dižu tzv. pametnim putevima, raskrsnicama i automobilima.

-Željeli bi da što prije i mi imamo te puteve i automobile, ali definitivno je da su i naši putevi iz godine u godinu sve bolji i bolji. Mi imamo sada novu mrežu auto-puteva, a i ovdje u gradu Doboju, ulice koje dobijaju jednu potpuno novu dimenziju – rekao je Zoran Ćurguz, dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju.

Auto-moto savez Srpske mjeri brzine kretanja vozila po svim putevima. Uskoro će biti rezultati, a prošle godine se pokazalo da je prosječna brzina kretanja vozila oko 76 kilometara na čas.

-Tamo gdje je ograničenje brzine 80 kilmetara na čas, vozači uglavnom voze ispod u prosjeku govorim, iako ima izuzetaka koji to udvostruče. Međutim, tamo gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na čas, nažalost vozači voze nešto ispod 80 kilometara na čas. Vozači su najodgovorniji na auto-putu, barem prema onome što mjerimo na auto-putu, jasno je da tamo voze najsigurnije, odnosno najmanje prekoračuju dozvoljenu brzinu vožnje – izjavio je Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS.

Partneri manifestaci bili su još  Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i kompanija „M:tel”.

– Kompanija „M:tel” ove godine je pokrenula kampanju za bezbjednost u saobraćaju pod nazivom „Jedan poziv mijenja sve, ne koristi telefon dok voziš!”. Ovo je peta godina kako pokrećemo ovu kampanju za bezbjednost u saobraćaju – rekla je Milica Kondić, portparol kompanije „M:tel”.

Manifestacija „Dani saobraćaja Doboj 2019”  poklapa se sa obilježavanjem Dana Saobraćajnog fakulteta. Na svečanosti su promovisana tri master inženjera saobraćaja i 99 svršenih inženjera saobraćaja sa ukupno osam smjerova. Jedan od njih je Mladen Kulundžija.

-Želim da pohvalim naš fakultet, jer od svih saobraćajnih fakulteta u Republici Srpskoj, on je jedini državni fakultet i siguran sam da on pruža najbolje znanje. Nadam se da će po završetku fakulteta biti i zaposlenja – izjavio je Mladen Kolundžija, inženjer saobraćaja.

Saobraćajni fakultet u Doboju postoji već 14 godina. Djeluje pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Komentariši