Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin smatra da će Srbi, kao nosioci stanarskih prava u Federaciji BiH, teško sami i pojedinačno obezbijediti pravnu zaštitu zbog čega je potrebno da se u rješavanje ovog problema aktivno uključe institucije Republike Srpske.

– Iz FBiH u kontinuitetu dolaze loša rješenja diskriminatorske prirode u odnosu na ostvarivanje prava Srba, koja su ranije stečena. Posljednji u nizu je pokušaj otimanja stanova i stanarskih prava nametanjem neprihvatljivih rješenja – rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, predviđena rješenja pretpostavljaju prodaju stanova i stanarskih prava ispod tržišnih cijena, što bi nosioce takvih prava dovelo u potčinjeni diskriminatorski položaj.

– Radi se o ranije stečenim pravima na osnovu dugogodišnjih izdvajanja u stambene fondove, otkup po depresiranim cijenama bi ionako umanjio realnu vrijednost stanova i prava koja je trebalo da budu nadoknađena znatno ranije i po realnoj tržišnoj cijeni – pojasnio je Župljanin.

Umjesto toga, kaže Župljanin, nude se ponižavajuća rješenja, koja nisu ni pravedna, ni zakonita, te naglašava da bi jedino pravedno rješenje bio otkup po tržišnoj vrijednosti.

Vlada FBiH je 9. januara u Mostaru utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, te ih uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, između ostalog, reguliše se pitanje raspolaganja stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku na način da se u tom slučaju stan stavlja na raspolaganje opštini na čijem se području nalazi.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo predviđa se i da nosilac prava iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH, niti je stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tom pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKako da vam odjeća u ormaru miriše stalno
Naredni članak“Čitajmo zajedno” – Zbog velike krize čitanja kod mladih kampanja veoma značajna (VIDEO)