U toku je velika kriza čitanja, primjetan je pad čitalačke publike kod mladih i kampanja “Čitajmo zajedno” veoma je važna, rekla je za Јutarnji program Sanja Macura, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Glavni cilj ovogodišnje kampanje “Čitajmo zajedno” koju je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske počelo radionicama sa najmlađim čitaocima u Istočnom Sarajavu i koja će trajati do marta širom Srpske, jeste ukazivanje na dobrobiti čitanja, višestruki doprinos kvalitetu života, naročito odrastanja.

Moto ovogodišnje kampanje je “Čitaj, budi bolji čovjek!”, a radionice će biti organizovane u školama i bibliotekama sa djecom uzrasta do 12 godina, tinejdžerima od 13 do 15 godina, kao i sa odraslima.

Ovogodišnju kampanju podržali su mladi, uspješni i ugledni pojedinci: dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Srđan Dušanić, nagrađena učiteljica Žana Butulija, kantautorka Vanja Mišić, kantautor Dragan Moconja, profesor viole Kristina Moconja, anesteziolozi Vladimir Mrđa i Biljana Zlojutro, glumac Bojan Kolopić, notar Borislav Radić, fudbaler Matej Deketa i sudijski par Vesna Balvan i Tatjana Praštalo.

Kampanju “Čitajmo zajedno” Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizuje od 2017. godine sa ciljem razvoja, promovisanja i popularizacije književnosti i čitanja, srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakŽupljanin: Institucije Srpske da se uključe u rješavanje stečenih prava Srba u FBiH
Naredni članakUhapšeno lice za kojim je Interpol raspisao potjernicu