Magazin

Zašto će Novi Zeland do 2025. biti (zapravo) jedina obećana zemlja

Vijest da omiljena i poštovana premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern planira da iskorijeni pušenje u toj zemlji, nedavno je obišla planetu.

Progresivna Vlada Novog Zelanda nije poznata po populističkim obećanjima, tako da iza ove odluke stoji čitav niz koraka koji bi do 2025. godine od Novog Zelanda napravili prvo mjesto na svijetu bez duvanskog dima. Iako je Novi Zeland do sada nerijetko uspijevao da brojne štetne pojave u društvu eliminiše u rekordnom roku i ustoliči svoj status „obećane zemlje“, mnogi su se zapitali – koliko je ovaj ambiciozni plan realan, čak i za obećani Novi Zeland?

Dok na Novom Zelandu danas ima oko pola miliona pušača, na svijetu ih ima preko milijarde, sa tendencijom rasta, što je samo još jednom potvrdilo da poskupljenje cigareta, restriktivniji zakoni i ograničenja, ne daju očekivani efekat. Ipak, naučna istraživanja sprovedena posljednjih godina, a koja se bave konceptom smanjenja štetnosti kod pušenja, daju tu realnu osnovu ovom, još jednom u nizu ambicioznih poduhvata najpopularnije premijerke na svijetu.

Neposredno prije nego što je pandemija virusa korona postala jedina i dominantna zdravstvena tema, naučni centri širom svijeta istraživali su koncept smanjenja štetnosti od pušenja. Studija koju je u praskozorje pandemije objavio britanski Univerzitet Dandi pokazala je da se već u prvom mjesecu prelaska na takozvane „vaping“ uređaje kod pušača smanjio rizik od srčanog i moždanog udara. Iako je urađena od strane britanskog univerziteta, studija je objavljena u magazinu Američkog kardiološkog koledža, jer se u tom momentu Amerika borila sa drugom „pandemijom” – pandemijom ilegalno modifikovanih tečnosti za elektronske cigarete, i bila su joj potreba sva raspoloživa sredstva da tu neočekivanu krizu riješi. Ova studija podigla je na noge stručnu javnost, i još jednom pokrenula diskusiju oko duvanskih alternativa, njihovog potencijala za javno zdravlje i značaja jasne i rigorozne provjere svih proizvoda koji se stavljaju u prodaju. Da ovo nije jedina studija koja se bavila problemom pušenja i perspektivom alternativa, kao i da su se u eliminaciju ovog problema, uključile i privatne kompanije, i to na prvom mestu one koje su u njegovoj srži, pokazalo je još jedno istraživanje iz 2018. godine. Tada je kompanija Philip Morris na tragu dostizanja svoje vizije svijeta bez duvanskog dima, ali i verifikacije svoje opsežne nauke, sprovela prvu i do tada najveću kliničku studiju koja je direktno mjerila reakciju organizma na izloženost aerosolu koji nastaje korišćenjem IQOS-a, prvog proizvoda iz kategorije nesagorjevajućeg duvana.

Rezultati su bili iznenađujući za sve, osim za one koji su više od 15 godina razvijali upravo ovu novu tehnologiju konzumiranja duvana. Studija je mjerila niz od osam primarnih i brojne sekundarne parametre, na koje pušenje negativno utiče i koji su povezani sa bolestima uzrokovanim pušenjem. Oni su pokazali da se svih osam primarnih parametara kliničkog rizika kod osoba koje su prešle na ovu zamjenu za cigarete kretalo u istom smjeru kao što se kreće kod osoba koje prestanu da puše. Studija je još tada, 2018. godine bila dostupna i stručnoj i opštoj javnosti i ukazala da koncept smanjenja štetnosti, u čijoj osnovi je ILjOS, jeste velika šansa za javno zdravlje i treba da bude dio šireg strateškog pristupa u borbi protiv pušenja.

Da će se vizija Džasinde Ardern i jedna od četiri stavke iz njenog manifesta da na ostrvu kivija do 2025. ugasi i poslednju cigaretu, tako što će zahtijevati da se procenat nikotina u cigaretama smanjuje, možda i ostvariti ovako brzo potvrđuju i neke od posljednjih odluka velikog biznisa, kao što je odluka upravo kompanije Philip Morris da u kratkom periodu uđe u proces kupovine dviju farmaceutskih kompanija.

Da li smo zaista na korak od „postnikotinskog“ doba ili su podudarnosti u viziji najvoljenije predsjednice vlade na svijetu i najveće duvanske kompanije samo slučajnost, ostavljamo na sud i proveru sad već bliskoj 2025. godini.

Iz Philip Morris -a poručuju: Pripremamo se za „postnikotinski“ period

Prije mjesec dana najveća duvanska kompanija na svijetu objavila je da kupuje dansku farmaceutsku kompaniju Fertin Pharm -u, lidera u razvoju i proizvodnji farmaceutskih i proizvoda za zaštitu zdravlja na bazi oralne i intraoralne primjene, kao i jednog od vodećih proizvođača rješenja u oblasti terapije zamjene nikotina.

-Kupovina farmaceutske kompanije pomoći će Philip Morris -u da ubrza sprovođenje vizije budućnosti bez duvanskog dima, kao i da evoluiramo iznad svog osnovnog biznisa – objasnio je tom prilikom Jacek Olčak, generalni direktor kompanije Philip Morris International.

 Foto: Sciencephoto/Profimedia

Izvor: Glas Srpske

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close