Dok je juče Poreska uprava Republike Srpske saopštila da nikad bolja nije bila naplata poreza, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija otkriva plan vlade da imaju namjeru da Republika Srpska izađe na međunarodno finansijsko tržište kako bi se zadužiila.

To će, kaže, pokušati uraditi već u prvoj polovini ove godine, a svjesni su da to neće biti lak posao, ali bi to, tvrdi Tegeltija, bio prvorazredni uspjeh Republikr Srpske, ako bi uspjela da ostvari taj vid zaduženja.

-Već nekoliko godina pokušavali smo zajedno sa Svjetskom bankom i ostalim bh. institucijama da izađemo na međunarodno tržište, ali u tome nismo imali podršku. BiH je jedina zemlja koja nije izašla na međunarodno tržište – dodao je.

Republika Srpska će, naveo je, u ovoj godini pokušati napraviti disperziju izvora svojih potraživanja od kredita, obveznica, kratkoročnog finansiranja, MMF-a, Svjetske banke i drugih izvora.

-Sasvim je izvjesno da će i poslovne banke biti dio tog procesa – kazao je Tegeltija podsjetivši da će dugoročno zaduživanje RS u 2018. godini iznositi 477 miliona KM.

Tegeltija je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci ustvrdio da Republika Srpska nikada neće odustati od restruktuisanja svog duga, ali u ovom trenutku, tvrdi, za to nema potrebe.

Nije mogao da potvrdi kada bi mogao biti operativan kredit MMF-a za BiH, jer se čeka usvajanje budžeta u Federaciji BiH i na nivou BiH.

Kaže da su podjednake šanse da BiH ima taj aranžman, kao i da ga nema.

-Nismo srećni da je samo Republika Srpska do Nove godine usvojila budžet, jer je to obaveza iz Pisma namjera s MMF-om i nadamo se da će budžete usvojiti i Vlada FBiH i nivo države – rekao je Tegeltija.

Ako bi se, kaže, ti budžeti usvojili u “pristojnim rokovima”, onda bi do aranžmana i došlo, ali, kaže, političke igre u Sarajevu su takve kakve jesu.

-Za nas MMF nije ključan za finansiranje, već kao partner u mnogim politikama koje provodimo – ustvrdio je ministar finansija Republike Srpske.

Najavio je da će Vlada uskoro usvojiti akcioni plan s 155 mjera, koji će objediniti sve obaveze iz Programa ekonomskih reformi i dokumenta koji je potpisan sa socijalnim partnerima.

(BN/Fena)

Prethodni članakNovac je posuđen Autoputevima RS
Naredni članakDoboj: Mladi SDS-a tradicionalno dijelili badnjake i jabuke