Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas u Sarajevu ugovor o dodjeli kreditnih sredstava u iznosu od 70 miliona evra, a koji su odblokirani usvajanjem zakona o akcizama.   Riječ je o novcu koji će biti korišten za gradnju prvih kilometara autoputa u sklopu Koridora 5-C kroz Republiku Srpsku. Novac je zajam Autoputevima RS uz garanciju BiH i RS, poručili su iz EBRa.

Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD), Ian Brown novinarima je rekao da je izuzetno zadovoljan.

– Koridor 5C je najveći infrastrukturni projekat koji se radi u BiH. Ovim potpisom, EBRD je u transportnu infrastrukturu BiH investirao više od milijardu evra. Ova investicija stvara nova radna mjesta i poboljšava ekonomsku sliku BiH – kazao je on dodavši da ovaj ugovor potvrđuje da će povećanje dovesti do novog ciklusa u investiranjeu sektor transporta BiH.

On je istakao da je BiH već imala 221 milion evra odobrenih sredstava – koja su bila blokirana nedostatkom seta zakona o akcizama.

Mministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je kazao da su ovo prvi kreditni dogovori nakon usvajanja zakona o akcizama.

(Agencije)

Prethodni članakDOBOJ: Dobojskom obdaništu vraćeni ukradeni televizori
Naredni članakZaduživanje se nastavlja, a naplata poreza nikad bolja?!