Današnji napad na zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandra Goganovića u Sarajevu je krajnje nedopustiv i jasno pokazuje da ministar Zukan Helez ima svoju paravojnu formaciju koja radi na tome da u Federaciji BiH ima što manje Srba, što uključuje i zajedničke institucije, izjavila je predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u PS BiH Sanja Vulić.

Ona je istkala za Srnu da je krajnje nedopustivo da neko ko je izabran od Parlamentarne skupštine BiH kao predstavnik jednog naroda, u ovom slučaju srpskog, bude vrijeđan i pozivan na linč.

– Itekako ćemo protiv Heleza podnijeti krivičnu prijavu zbog ovog čina, ali i zbog mnogih drugih njegovih prestupa koji se tiču nepoštovanja Ustava, zakona i narušavanja prava svih konstitutivnih naroda u BiH – naglasila je Vulićeva, precizirajući da će biti više krivičnih prijava po više osnova.

Vulićeva je ukazala da je porazna činjenica da Helez ne poštuje Ustav i zakone, koji jasno kažu da Ministarstvo odbrane, poput Predsjedništva BiH, ima tri člana, odnosno ministra i dva zamjenika koja imaju apsolutno jednaka prava kada je riječ o odlučivanju i radu.

– To što njegovi politički kompleksi to ne mogu to da prihvate je jedna stvar, ali sasvim je druga i nedopustiva da, u nazovimo pravnoj državi, Helez i njemu slični pozivaju na linč i odmazdu nad srpskim predstavnicima – rekla je Vulićeva.

Prema njenim riječima, poznato je da u FBiH predstavnici srpskog naroda nisu dobrodošli, da doživljavaju najstrašnije traume, te da ih se, poput slučajeva u Vozući – tjera sa područja FBiH.

– Znamo svi da federalni ministar unutrašnjih poslova i ostali podržavaju i sokole one koji vrše nasilje nad Srbima i srpskim narodom jer nasilnici ne budu procesuirani ni po kom osnovu – ukazala je Vulićeva.

Vulićeva je ukazala da današnji incident pokazuje da više niko od srpskih predstavnika nije suguran kada dođe u FBiH.

– Ne znam više na koji način da se srpski predstavnici ponašaju u parlamentu BiH jer smo među rijetkima koji poštuju Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i zakone. Očito je da nikada ne znamo ko nas iza kojeg ćoška vreba i da li će nas stići kakav metak ili bomba. Očito je da predstvnici iz FBiH navijaju da – što je manje Srba, to je bolje za njih, odnosno lakši im je i prohodniji put ka unitarnoj BiH – navela je Vulićeva.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović napadnut je danas u Sarajevu nakon političkog sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, potvrdio je za Srnu šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić.

Nikolić je rekao da je ministar odbrane Zukan Helez, nakon najave podizanja krivične prijave protiv zamjenika ministra odbrane zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Republike, indirektno pozvao bošnjački narod na linč Goganovića.

On je naglasio da je Goganović sklonjen u službeno vozilo i na taj način zaštićen od linča, dodavši da su napadači sve vrijeme uzvikivali: “Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću”.

Foto. Ustupljena fotografija

Izvor. SRNA

Prethodni članakJoksimović oštro osudio napad na Goganovića u Sarajevu
Naredni članakGoganović pozvao Srbe u Oružanim snagama BiH da ostanu dostojanstveni