Republika Srpska nastavlja sa otvaranjem Predstavništava po svijetu. Vlada RS je odlučila da pored postojećeg Predstavništva u Moskvi do kraja maja otvori još jednu Kancelariju u Rusiji. Lokacija – Sankt Peterburg. Dva radnika iz Predstavništva RS u Moskvi biti upućena u Sankt Peterburg.

”Ona iskustva sa izvozom jabuka je nešto što nam kvari saradnju. Da se saradnja može unaprijediti, to je sigurno. Jedino je pitanje da li nam trebaju dva Predstavništva ili to možemo sa jednim. Vlada valjda ima jasnu viziju zašto to radi i nažalost nisam vidio izvještaje o radu  iz Moskve gdje se može prepoznati interes  poslovnih ljudi iz Sankt Peterburga zbog čega bi bilo potrebno da imamo svog čovjeka i tamo”, rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Resorni ministar Zlatan Klokić nedavno se pohvalio da otvaranje nove Kancelarije u Rusije neće koštati ništa. Predstavništvo će biti na poklon zbog kako je izjavio dobre saradnje gradonačelnika Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Istina je da sa Rusijom postoji privredna i trgovinska razmjena. Sa Kiprom ne. Na spisku zemalja sa kojima RS ostvaruje najveću razmjenu Kipra nema nigdje.  Prošle godine iz Kipra u Republiku Srpsku stiglo je troje turista. Ipak, Vlada je odlučila da ima predstavništvo i u Nikoziji.

”Kipar je finansijska destinacija u tom dijelu Evrope.  Ali netransparentnost onemogućava meni i bilo kome da dobijemo odgovor na pitanje zašto? Ne mislim da ima loša namjera u tome, rekao bih prije da je nesnalaženje ministra i administracije da prezentuje javnosti zasto nama treba to predstvanistvo i u tom grmu leži zec”, kaže ekonomista Goran Radivojac.

Kipar of šor zemlja ili poreski raj. Upravo su u toj zemlji registrovane brojne kompanije kojima su omogućene poreske i druge olakšice. Kakvu će konkretno korist RS imati od Kipra nadležni ne objašnjavaju. Kao ni to koliko će sve da košta.

”Budući da su još uvijek u toku aktivnosti vezane za registraciju Predstavništva u Republici Kipar i da još nije poznato kada će se steći uslovi za otpočinjanje rada Predstavništva, u budžetu nisu raspoređena sredstva za njegov rad”, odgovorili su nam iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Umjesto zemalja sa kojima RS nema trgovinsku, privrednu ili industrijsku saradnju prema mišljenju ekonomista logičnije bi bilo otvranje Predstvaništva u Sloveniji s obzirom na nivo saradnje, a uz to je najpopularnija destinacija za odlazak na rad.

Po ukupnoj robnoj razmjeni u 2016. godini. Republika Slovenija je  bila peta na listi zemalja najznačajnijih trgovinskih partnera. Znacaj trgovinski rast ostvaren je i 2017. godine.

BN televizija

Prethodni članakDiskretno osvježena Fabia predstavljena u Ženevi
Naredni članakBjelica odigrao meč karijere u porazu od Bostona