Češki proizvođač automobila Škoda predstavila je na Sajmu automobila u Ženevi osveženu verziju svog popularnog malog modela Fabia.

Iako samo najzagriženiji ljubitelji ovog modela mogu na “prvu loptu” da primete razlike u odnosu na prethodni model, one zaista postoje.

Farovi i zadnja svetlosna grupa su doživeli suptilne promene, usklađeniji su sa linijom vozila, a dobili su i snažniju LED tehnologiju.

Duga svetla se automatski prebacuju na spuštena kada detektuju dolazak automobila iz suprotnog smera. Sigurnosni paket čine i detektor slepog ugla i upozorenje za saobraćaj sa zadnje strane automobila.

Prvi put Fabia dolazi i sa 18-inčnim alu felnama, ali će one biti dostupne samo za hečbek, ne i karavansku verziju.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Blago su promenjeni i branici, ali skoro pa neosetno u odnosu na raniju verziju. Nisu čak dobili ni neku praktičniju izmenu.

Što se tiče enterijera, multimedija sada ima 6.5-inčni displej osetljiv na dodir sa povezivanjem Bluetooth, USB i SD karticom.

Apple CarPlay, Android Auto i MirrorLing u paketima iznad osnovnog Swing (Swing Plus i Amundsen).

Škoda je u kabini obezbedila sada i dva USB ulaza za putnike na zadnjoj klupi, kao i držač za tablet. Takođe, sva stakla imaju finkciju spuštanja na jedan dodir.

Što se tiče pogonskih jedinica, Škoda je razočarala što opet u ponudi nema 1.5-litarskog TSI, a ne pominje se ni 1.4-litarski TDI dizel agregat.

Tu su i dalje trocilindarski 1.0-litarski MPI sa 60 ili 75 KS, te 1.0-litarski TSI sa 95 ili 110 KS. TSI turboagregati dolaze u kompletu sa partikularnim filterom kako bi bile “čistije”.

Najjača verzija od 110 KS može da bude uparena sa sedmostepenim automatikom sa dvostrukim kvačilom.

Prethodni članakDebi nove A klase na ženevskom auto-salonu (FOTO)
Naredni članakVlada otvara nova predstavništva