Predloženi zakoni u vezi stanarskih prava na području Federacije BiH predstavljaju perfidni pokušaj legalizacije i otimanja više hiljada stanova u većinski srpskom vlasništvu, u okviru sistemskih nastojanja sarajevskih političkih elita za eliminaciju Srba sa vjekovnih ognjišta, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Komentarišući odluku kojom je Vlada Federacije BiH utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, Višković je pozvao sve koje su dali glas za skandalozni prijedlog ovog zakona da ga hitno suspenduju iz parlamentarne procedure.

On im je poručio da pripreme novi prijedlog koji bi adekvatno obeštetio hiljade obespravljenih ljudi, direktno ugroženih u slučaju implementacije ovog prijedloga.

– Sramotno je i u najmanju ruku neprimjereno predvidjeti odredbu po kojoj se nosilac stanarskog prava navodno obeštećuje po ponižavajućih 1.000 KM po metru kvadratnom, umanjenom za amortizaciju, uprkos tome što je tržišna cijena tih stanova u Sarajevu, gdje ih je i najviše, i do šest puta viša od toga – poručio je premijer Srpske.

On je dodao da ovo predstavlja još jedan od skrivenih planova koji za cilj ima odvraćanje Srba od povratka u FBiH, kao i narušavanje atmosfere suživota koja je uveliko narušena u ovom entitetu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Višković je podsjetio da smo svjedoci nemilih scena kojima su Srbi povratnici ove godine bili izloženi tokom proslave pravoslavnog Božića.

– Osim toga, zabrinjavajuće je i hronično odsustvo odgovornosti kod navodnih srpskih predstavnika u Vladi FBiH, koji su, zarad ličnih privilegija, pristali na ponižavajući zakonski prijedlog, uprkos tome što direktno i na najgrublji mogući način ugrožava prava pripadnika njihovog naroda – zaključio je Višković.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakGoganović: Srpska ne želi nikakvo zveckanje oružjem u BiH
Naredni članakDodik: Bećirović nije u koordinaciji sam sa sobom kad priča o Srpskoj, BiH, Rusiji i Americi