Јavnosti je poznata činjenica da postoji određeno negativno djelovanje stranih i drugih faktora na finansijski sektor Republike Srpske, ali da Srpska, uprkos svemu, obezbjeđuje sredstva spolja i na domaćem tržištu, uopšte ne kasneći u izmirivanju svojih obaveza, istakla je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Vidovićeva je naglasila da strani i drugih faktori djeluju prema spoljnom tržištu kapitala i određenim subjektima na njemu, a sve s ciljem da oni ne finansiraju Srpsku.

– To je činjenica i nije nepoznata stvar. Čak i nelegalni Kristijan Šmit uzima sebi za pravo da govori da ne treba ulagati u Srpsku zato što ona, navodno, nema čime da garantuje. To apsolutno nije tačno. I sama ta činjenica govori kakav je nastup prema Republici, ali bez obzira na to, obezbjeđujemo jedan dio sredstava spolja, kao i na domaćem tržištu – naglasila je Vidovićeva.

Ona je rekla da je nemoguće na svjetskim berzama trgovati novcem sumnjivog porijekla, navodeći da Srpska obezbjeđuje sredstva i od svojih prijatelja u inostranstvu koji žele da je finansiraju.

– Moram reći da, ko god finansira Srpsku, zasigurno nema nikakvog rizika, jer mi sve svoje obaveze izmirujemo uredno i na vrijeme i na tom planu nismo nikada kasnili. Imamo i imaćemo i druge izvore spolja, a to su, ponoviću, zemlje koje nas podržavaju i imaju mogućnosti i želju da nas finansiraju. Osim toga, imamo i određene kompanije koje žele da nas finansiraju i ulažu u Srpsku, kao i građane. Imali smo znatan broj građana iz EU koji su kupovali naše obveznice, iako to tamo nismo promovisali – rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je poručila da broj kupaca obveznica koje emituje Srpska zavisi od toga da li je obveznica definisana za pravna ili za fizička lica.

– Imamo veliki odziv građana kada je riječ o emitovanju obveznica bez valutne klauzule. Time smo ohrabreni i u narednom periodu ćemo imati posebne projekte u vezi sa građanima i njihovim opredjeljenjem da kupuju obveznice Srpske, što se dešava i u drugim zemljama. Smatramo da ćemo na tom planu imati značajan uspjeh – istakla je Vidovićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakMinić: U Srpskoj pod kontrolom epidemija afričke kuge svinja
Naredni članakDOBOJ: Mještani Kostajnice u strahu od planiranog miniranja u kamenolomu (VIDEO)