Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je epidemija afričke kuge svinja u Srpskoj stavljena pod kontrolu, bez obzira na to što još ima pojave ove bolesti.

– U posljednjih devet dana u Srpskoj je smanjen broj prijava i utvrđenog prisustva virusa afričke kuge svinja. To znači da imamo silaznu putanju, koja je i očekivana nakon svih mjera koje je preduzela Srpska u borbi sa ovom bolešću životinja – rekao je Minić danas novinarima u Gradišci gdje je prisustvovao primopredaji donacije Kine u borbi protiv afričke kuge svinja u BiH i Srpskoj.

On je naglasio da je današnja donacija Kine veoma značajna Republici Srpskoj u borbi protiv ove bolesti, ističući da obuhvata 10 najsavremenijih aparata za utvrđivanje prisustva genoma afričke kuge svinja, niz laboratorijskih sredstava koja će omogućiti razvijanje štalske vakcine kod pojave nekog virusa, te unapređenje i razvoj nauke u borbi protiv ove bolesti.

– Utvrđivanje genoma prisustva afričke kuge svinja među životinjama doprinijeće da brže odreagujemo. U odnosu na okruženje Republika Srpska je primijenila sve mjere koje su bile potrebne za borbu protiv ove bolesti – pojasnio je Minić.

On je rekao da se u Republici Srpskoj uspjelo spasiti više od 7.500 svinja, klanjem, kao i više od 5.500 svinja relaksacijom mjera u smislu prometovanja životinja.

Minić je istakao da će svi poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj koji se nalaze u regularnom postupku dobiti odštetu za utvrđenu eutanaziju svinja, navodeći da je po tom osnovu, kako idu zahtjevi, do sada isplaćeno oko 7,5 miliona KM.

– Uvjeren sam da će se veoma brzo u Evropi pojaviti vakcina protiv ove bolesti, jer u Vijetnamu već postoji – istakao je Minić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakStevandić: Dan srpskog jedinstva – blagodet i ponos srpskog naroda
Naredni članakVidović: Srpska izmiruje obaveze na vrijeme