U Doboju je danas počeo Festival folklora, izvorne pjesme i muzike “Balkanski karavan” koji je okupio kulturno-umjetnička društava iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske, koji je otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je poručio da želi da se svi, bez obzira na vjeru i naciju, osjećaju dobro u Republici Srpskoj.

“Želimo da ona pokaže takvo svoje lice bez obzira na još uvijek snažne i intenzivne političke turbulencije koje imamo na nivou BiH među političkim predstavnicima”, rekao je Dodik obraćajući se okupljenima.

On je poručio učesnicima manifestacije da se slobodno okupljaju njegujući kulture svojih naroda i da zajedno uživaju u tim različitim kulturama.

“Niko u Republici Srpskoj ne treba da zbog svog nacionalnog ili političkog osjećaja ili pripadanja ima bilo kakav problem”, rekao je Dodik.

On je naveo da je svjestan uticaja koji političari imaju na društvo.

“Pustite vi političke procese da idu svojim putem, a vi putem kulturno-umjetničkih društva i bilo kojih udruženja, živite stvarni život svojih odnosa”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da ima obavezu da se bori za Ustav BiH, i da je “kriv” samo zato što ne dozvoljava nametanje koncepcija izvan tog ustava, te poručio da nema ništa protiv bilo kog naroda u BiH i da želi iza sebe da ostavi samo mir i razvoj te da od njegove politike niko nije stradao.

“Mi smo zainteresovani za ovakve manifestacije. Želimo da se svi učesnici ovdje osjećaju slobodno, sigurno, da upražnjavaju svoje kulturne i druge vrijednosti”, rekao je Dodik i dodao da vlast u Srpskoj na taj način pokazuje kako treba sarađivati sa drugima.

On je naveo da je Doboj multietnički grad u kojem nema problema za šta su zaslužni gradska uprava i predstavnici lokalnih vjerskih zajednica.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je pokrovitelj ove manifestacije, izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija prvi put organizuje u ovom gradu, te dodao da su kulturno-umjetnička društva uljepšala današnji dan.

Vlasnik “Balkan TV” iz Novog Sada Nedeljko Šljivanac rekao je da je ideja manifestacije da okupi sve narode, te dodao da se u Doboju okupilo 420 učesnika.

On je održavanje ove manifestacije najavio i u Banjaluci gdje se očekuje više od stotinu izvođača.

Sekretar dobojskog Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” LJubica Berlanda rekla je da na festival pozvano 14 kud-ova u kojima su zastupljeni svi narodi u BiH kako bi podstakli sve da se poštovanjem različitosti, kulture, običaja i tradicije stvaraju uslovi za bolji zajednički život.

Ona je izrazila nadu da će učesnici današnjim kolom uspjeti da obore Ginisov rekord po brojnosti.

Današnjoj manifestaciji prisustvovuju i hrvatski delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Josip Jerković i direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.

Učesnici manifestacije su se prethodno okupili u Parku narodnih heroja u Doboju i odigrali zajedničko kolo nakon čega su se u defileu uputili do dvorane Slobomir P Univerziteta u ovom gradu gdje se održava program.

Manifestaciju su organizovali “Balkan TV” iz Novog Sada i dobojsko Hrvatsko kulturno društvo /HKD/ “Napredak”.

Foto: srna.rs, Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Željeznice Republike Srpske: Lokomotiva naletjela na vozilo na prelazu u Modriči, nema povrijeđenih
Naredni članakDOBOJ: Više stotina građana u velikoj porodičnoj šetnji (FOTO)