Vijesti

Ustanova „MINISTRO“ dom za starije i nemoćne Žepče – „Dopustite našoj porodici da se brine o Vašoj“ (FOTO)

Ustanova „MINISTRO“ dom za starije i nemoćne Žepče je jedan od najmoderniji domova u regiji. Jako je bitno naglasiti da je dom napravljen namjenski čime su ispoštovane sve EU regulative o brizi osoba treće starosne dobi. Sama analiza i osmišljavanje projekta je trajala 2 godine, u kojima smo obišli domove u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Nakon kreiranog idejnog rješenja pristupilo se izgradnji doma koja je trajala 12 mjeseci. Iznos investicije je iznosio 5 miliona KM i u potpunosti je finansirana od strane privatne kompanije Armani Trade d.o.o. Žepče koja je ujedno i osnivač Ustanove Dom „MINISTRO“. Ustanova je registrovana za određeni stepen zdravstvene njege pri Ministrastvu zdravlja ZE-DO kantona što dovoljno govori o ozbiljnosti organzacije Ustanove.

O DOMU

Dom je podijeljen u tri bloka i prostire se na 4000 m2, odnosno na tri etaže. U sklopu Ustanove imamo starački dom za pokretne u potpunosti samostalne osobe, stacionarni blok za polupokretne, nepokretne i dementne osobe i hotelski blok za porodice naših štićenika i ostalih gostiju. Ukupan kapacitet je 116 osoba, odnosno 58 soba klasifikovanih u jednokrevetne, dvokrevetne i apartmane. Sve sobe sadrže sanitarni čvor, podno grijanje, WiFi, televizor, el.roletne, SOS dojavu na 4 različite pozicije unutar sobe, kao i električne hospitalne krevete proizvođača BURMEIER NJemačka. Veličina soba se kreće od 25 m2 do 30m2. U sklopu Ustanove imamo vlastitu doktorsku ordinaciju, 2 ordinacije za intervenciju, 7 zajedničkih dnevnih boravaka, kreativnu radionicu za korisnike, multifunkcionalnu salu za radnu, individualnu i grupnu terapiju, trpezariju od 100 sjedećih mjesta, najsavremeniju kuhinju koja se prostire na preko 350m2, vlastitu mrtvačnicu i komoru za zaleđivanje otpadnih pelena i medicinskog otpada na što smo veoma ponosni, jer takve prostorije su rijetkost i u zemljama EU. U planu imamo izgradnju botaničke bašte na površini od 560m2, početak radova planiran je za april 2020. godine i trajaće 45 dana. U ovom momentu u ustanovi je smješteno 25 korisnika, a taj broj se povećava iz dana u dan. Postoji veliki zainteresovanost iz dijaspore tako da je za 2020. godinu planirana popuna ukupnog kapaciteta Ustanove. Trenutno su zaposlene 22 osobe od čega je 12 zaposlenih stručno medicinsko osoblje. Popunjavanjem kapaciteta planirano je dodatno zapošljavanje 20 osoba od kojih će većina biti medicinsko osoblje. Ono što je veoma bitno napomenuti jeste da se cijena smještaja u ustanovi određuje individualno prema potrebama korisnika. Pored našeg stalno zaposlenog osoblja imamo potpisane i ugovore o saradnji sa JU Dom Zdravlja Žepče i Kantonalna Bolnica Zenica.

CILJEVI

Cilj nam je postavljanje trendova i standarda u ovakvoj vrsti usluge, odnosno njezi osoba treće starosne dobi. Poslije popune kapaciteta u planu je pokretanje patronažne službe koja bi pružala njegu i štićenicima u njihovom vlastitom domu. Takođe, nam je cilj postići uslugu koja će vremenom privući korisnike iz cijele BiH, pa i regije.

SLOGAN I MOTO

„Dopustite našoj porodici da se brine o Vašoj“

Foto: Ustanova „MINISTRO“ dom za starije i nemoćne Žepče

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close