Zbog nefunkcionisanja pravosuđa Republike Srpske uzrokovanog štrajkom u organizaciji Sindikata pravosuđa Republike Srpske koji traje od 28. februara 2024. godine, Unija poslodavaca Republike Srpske je na zahtjev članstva uputila Vladi Republike Srpske inicijativu za ubrzano rješavanje ovog problema, a sa ciljem da se što prije omogući nastavak rada pravosuđa Republike Srpske.

– Značajan broj poslodavaca u Republici Srpskoj nije u mogućnosti da ostvaruje pravo zaštite svojih interesa u zakonima predviđenim rokovima, a što za posljedicu ima materijalnu i druge vrste štete koje trpe poslodavci u pravnim poslovima koje ne mogu realizovati pred institucijama pravosuđa u Republici Srpskoj – saopšteno je iz Unije poslodavaca Srpske.

Ističu da navedena situacija usložnjava poslovanje i dodatno urušava konkurentnost domaće ekonomije koja kako kažu, trpi posljedice pada tražnje u Eropskoj uniji koji se reflektuje kroz pad industrijske proizvodnje, kao i posljedice administrativnog pritiska na rast plata u Republici Srpskoj.

– Pored navedenog Unija poslodavaca Republike Srpske stoji na stanovištu da radnici ne smiju biti diskriminisani po osnovu prava na topli obrok i u tom smislu podržava zahtjeve radnika u pravosuđu po pitanju ostvarivanja prava na topli obrok, kao i da je neprihvatljivo da se Odluka o najnižoj plati primjenjuje različito u javnom i realnom sektoru – navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu složenost problematike, ističu potrebu za razmjenom informacija o posljedicama i problemima u kojim se poslodavci nalaze, Unija poslodavaca Republike Srpske je uputila prijedlog Vladi Republike Srpske za organizaciju sastanka uz učešće Advokatske komore Republike Srpske i Notarske komore Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članak“Ako su se ujedinili poslodavci i sindikat, neka na Ekonomsko-socijalnom savjetu usvoje odluku o minimalcu”
Naredni članakVSTS: Konkursi za sudije i tužioce neće biti poništavani